huismusOnderdelen

The hottest spot on a House Sparrow.

Pedak Meettechniek heeft een Optris PI 160 uitgeleend aan ons, Stichting Witte Mus huismusbescherming Nederland. Een Optris is een thermische camera die heel kleine verschillen in temperatuur zichtbaar kan maken.

Een warmtebeeld van een Huismus toont dan de isolerende werking van het verenkleed. Is het kleed compleet en onbeschadigd, dan isoleert het al snel rond de 14 graden Celsius aan warmte. Dat maakt het makkelijker voor een Huismus om te overleven, want minder snel voedsel nodig.

Is een verenkleed beschadigd, bijvoorbeeld door de gezwelletjes van uitwendige aviaire pokken, dan is de vogel dubbel in het nadeel; het is ziek, maar het verliest ook nog sneller warmte doordat het verendek niet meer dicht is en moet dan juist sneller weer iets te eten zien te vinden.

In 1945 ontdekte Charles Kendeigh al dat een Huismus ‘s nachts bij een omgevings-temperatuur van 24 graden Celsius energie gaat verbruiken om zichzelf warm te houden.

Met de warmte beelden van de thermische camera hoef je de dieren nog niet eens te vangen om hun temperaturen tot in de details uit te lezen. Een laser hoef je ook niet op ze te richten. Je kunt ze gewoon met hun eigen leven door laten gaan.

Zo hebben we op ons gemak kunnen meten wat nu de warmste plek is aan het huismus die wakker is en op een stokje geland is, alvorens door te stuiven naar het eten.

Hieronder een filmpje daar van.
De Optris PI160 zoekt automatisch het heetste gebied op het beeld op en zet daar een wit vierkantje neer. Rechtsboven verschijnt de temperatuur in graden Celsius die op die plek gemeten wordt. De afstand van camera tot object kun je ook nog verrekenen als je wilt, maar omdat het om het warmste plekje op het lichaam van een Huismus gaat, maakt het niet uit hoe warm dat dan precies is.

Dit zijn feiten waar je niet achterkomt als je aan zogenaamde balgjes van mussen gaat meten 🙂

Het maakt het wel opeens duidelijk waarom huismussen, en vele andere vogels met hen, met hun kop tussen de veren slapen.