Het Huismus habitat op 31jan2018

De huismussen hebben het naar hun zin, deze winter.
Ze zijn hier sinds 12 januari (2018) al nesten aan het bouwen.
.

Dit is een opname van 12 januari 2018.
.
Sinds 20 januari ook in Huizen.
https://waarneming.nl/waarneming/view/147784653
.
En op 30 januari is dit ook in Amsterdam geconstateerd en gefotografeerd: https://waarneming.nl/waarneming/view/148072381
.
Je kunt daardoor met een gerust hart zeggen dat het broedseizoen van huismussen dit jaar in januari is gestart (met de bouw van hun nesten).
En dat betekent dat er vanaf heden geen daken meer afgesloten mogen worden voor gebruik door huismussen. Niet dat iemand zich daar aan zal houden.
En de handhaving is nog altijd te verwaarlozen door een extreem tekort aan menskracht.
.
Neemt niet weg dat er vanuit Huismus Bescherming Nederland een niet mis te verstaan bericht richting een aantal grote bouwbedrijven is gegaan, dat als ze volgens NOMkeur werken, ze vanaf heden moeten stoppen daken af te sluiten.
DIE zullen toch zeker wel luisteren … want anders gaat de pas-goed-gekeurde-Gedragscode NatuurInclusief renoveren in twijfel getrokken worden.
Beroeps-termijn staat nog open daarvoor.
.
En verder zou het een goed idee zijn als de beroemde “Natuurkalender” eens nieuw onderzoek zou doen, of waarnemingen in zou laten voeren, als deze die nu hier boven gemeld zijn. Want de Natuurkalender pretendeert wel precies te weten wanneer het broedseizoen van huismussen start, maar noteert hiervan geen enkele waarneming. Waardoor het eerder natte vinger-werk lijkt van de Wageningen Universiteit.
.
Voor Gierzwaluwen wordt wel bijzondere moeite gedaan.
Mogelijk trapt Wageningen in dezelfde valkuil als vele soortbeschermers doen: Alleen de bijzondere soorten krijgen vol op hulp, zodat ze niet uitsterven. En intussen worden de “algemene” soorten van de kaart geveegd tot ze ook zeldzaam zijn geworden.
Common European birds are declining rapidly while less abundant species’ numbers are rising
.
Bekijken van de Wageningse database:
https://www.naturetoday.com/intl/nl/observations/natuurkalender/sightings/view-sightings
.
Invoeren in de Wageningse database:
https://www.naturetoday.com/intl/nl/observations/natuurkalender/sightings/record-sightings
.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.