Huismussenblog; Het Huismus habitat op 07 juni 2016 -Toobie deel 06-

07:12 uur
Alle jonge mussen op de voerplaats in paniek. 1 vader mus wil beslist naar het voedsel toe. Noodzaak klaarblijkelijk. Dus ik naar buiten.
Dikke Ekster in de bomen. Ik “Ekster ga weg”. Ekster gaat. Ik denk “Hm, er zijn dus anderen die de eksters veel harder aanpakken, anders reageerde die niet zo vlot.”
En dan denk ik aan Toobie.

Vorig jaar herfst vluchtte hij steevast in dezelfde richting als die waarin de andere huismussen vluchtten, alleen dan in huis in plaats van buiten.

Maar dit jaar vluchtte hij steevast naar mij toe. Dan verstopte hij zich achter me. Of als het niet heel ernstig was maar wel doodeng, dan zat hij op mijn schouder, heel erg op zijn hoede, door zijn pootjes gezakt, laag, met gestrekt nekje, en het iets omhoog gekantelde koppie een klein beetje schuin houdend, te kijken naar hetgeen hem verontrustte.
:-*

= = =

13:00 uur:
Ik maak een bakje geiten-yoghurt met frambozen klaar.
En denk prompt aan Toobie.

Dan deed ik de mouw van mijn zwarte “wollen” jurk omlaag en hield die voor Toobie’s pootjes. 6cm afstand. En hops, Toobie sprong over op mijn arm.
Dan gingen we in de luie stoel zitten met z’n twee. Ik hield het bakje geiten-yoghurt voor Toobie op. Hij snuffelde een beetje.
Dan schepte ik wat op een lepeltje en hield dat voor zijn snavel, een beetje laag. Toobie deed dan zijn bekje er in, en aan zijn keel te zien zoog hij dan de yoghurt. Hij schepte niet, zoals het soms uitgebeeld wordt, maar hij zoog.

Daarom kan een mus ook ondersteboven uit een kraan drinken. Ze zuigen het water naar binnen, uit de straal. Of zoals Toobie dan van de lepel.

Toobie vond dat lekker.
De frambozen ook, maar die moesten dan apart liggen. Niet door de geiten-yoghurt.

Overigens klopt dit helemaal met wat voedingsdeskundigen zeggen dat vogels aan voedsel nodig hebben. Ik zal dat nog wel eens gaan vertellen.

Voor nu laat ik het bij de herinnering aan Toobie.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.