HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 16sep2012.

Huismussen, waar zijn ze nu ?
Geef de Huismussen, de plaats waar je ze ziet, door op huismus-waarneming.nl.

Slaapplaatsen van Huismussen
Gisterenavond rond 19:00 uur in de voortuin. Even kijken waar de Huismussen nu allemaal overnachten.

Het wisselt namelijk met predatie. Als er katten in onze tuin jagen dan overnachten de mussen op andere plekken dan wanneer ze ‘s nachts met rust gelaten worden. Komen er ‘s nachts uilen, dan verplaatsen ze ook hun slaapplek.

De Huismussen lijken behoorlijk laag te durven gaan overnachten. Kan door de drukte zijn, maar meest waarschijnlijk is dat er ‘s nachts geen buurt-katten meer los door onze voor-tuin lopen. Dat is een aangename constatering.

Het langst blijven de Huismussen in de hoge bamboe’s kibbelen. Dat zal dan de meest veilige plek zijn, en daardoor het meest geliefd. (Of, wat ook kan, is dat de bamboes dichter bij het voedsel zijn. Waar tot op het allerlaatst gebruik van wordt gemaakt. Als zo’n late eter dan nog een slaapplaats moet zoeken dan zal die de dichtsbijzijnde wel nemen. Dat kan dus ook een rede zijn waarom het in de bamboe het langst gekibbel is.)

Zwaluwen
Binnen 10 minuten klinkt in de stilte een heel zacht zoemen.
Met de seconde zwelt het aan in sterkte. Ik stomverbaasd. “Nu nog ??”
Goed zoeken naar de wolk, waar zijn ze … Ik hoor ze maar waar zijn ze nu.
Bij de bomen. Rond de bomen hangen ze. Muggen. Nog steeds. Ruim voldoende smikkel 🙂

Vanmorgen om 08:00 uur; Kauwen en meeuwen op de stoppelvelden net buiten het dorp.
09:00 uur; Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen zwermen boven het eigen erf. Huismussen komen uit de omgeving en vallen in. In bamboe en struiken. Direct in dekking.

De Huismussen schuimen de coniferen af op insecten. Alles dat nog voldoende levenskracht had vliegt op om zichzelf te redden. Om net boven de begroeiing opgepikt te worden door de twee soorten zwaluwen. Korte staarten met witte buiken, en lange staarten met een wat donkerder silhouet. Twee verschillende kwetterende geluiden. Een aantal keer duikt er een Boerenzwaluw achter een Huiszwaluw aan. Lijkt op een aanval. Zo van “Uit mijn weg jij. Ik wil eten.”
Dit moet haast wel een jaar zijn dat de zwaluwen hun aantallen een beetje hebben kunnen herstellen van de ruige winter die we begin dit jaar opeens nog kregen.

‘s Morgens dus. Ongeveer 2 uur na zonsOpgang.
Een zien wat ik ervan kan filmen binnenkort.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.