Huismussen; Het Huismus biotoop op 26jun2012

Ziekenboeg 01 in gebruik genomen
Er is, maanden terug, een nest, dat uit de boom was gekomen bij snoeiwerk, in de ziekenboeg 01 neer gelegd. (Onhandig en illegaal snoeiwerk, want in broedseizoen, maar wel een mooi nest. ) Nest lijkt van een houtduif te zijn geweest, maar weet ik niet zeker.

Paar dagen terug werd dit nest, in de ziekenboeg, op de voerPlaats, in gebruik genomen door twee jongen die zich niet lekker voelden.
‘s Avonds rond 20:00 uur gingen ze er in. De volgende ochtend zat 1 van beiden er nog steeds.

Huismussen in een nest terug; ziekenboeg.
Huismussen terug in een nest; ziekenboeg anderhalf uur voor zonsondergang.

‘s Morgens vroeg, de volgende dag, kwam grutje twee weer bij de ene, dicht er tegen aan geschoven.
Een uurtje later wilden opeens alle jongen mussen graag in dit nest zitten. Deze twee verdedigden zich kranig, maar het was vechten tegen de bierkaai. Ze moesten uiteindelijk elders gaan zitten. Ziek zijn.

Daarop zijn de poepjes uit dat favoriete nest gehaald en zijn er wat meer van die geborgen plekken aangelegd op de voerplaats. Oud merelnest, mand met droog gras, en zo nog het een en ander. Hopelijk zijn de twee zieke grutjes alsnog ergens goed terecht gekomen.

Hoe eenvoudig het kan zijn om iemand blij te maken
13:40 uur – DHL bezorgt een pakje. “Wat gaaf al die vogeltjes. Bij ons is er niks.” “Waar woon je?” “Enkhuizen” “Daar zijn wel mensen bezig ook met huismussen te helpen” “Ja mijn buurman. Dus gewoon wat bomen neer zetten..” “Nee nee de eerste stap is eten. Mooiste is wat onkruid of grassen zaad laten zetten. Bijvoeren kan ook, maar grassen is beter. Kijk maar eens daar op de grond; dat is straatgras. Zet het hele jaar door zaden. Helemaal gratis. Zo simpel is het.” “O wat gaaf. Bedankt!” En ze vertrekt met een lach op haar gezicht.
🙂

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.