Huismussen; Het Huismus biotoop op 26mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

05:00 uur – Een mannetje Huismus roept al weer om een vrouwtje. Vanuit de Viburnum Tinus in de voortuin. Hij is de enige die te horen is. Alle andere huismussen moeten nog wakker worden.

05:30 uur – Er zijn meer huismussen hoorbaar wakker, nu.

05:45 uur – De eerste Huismus, een mannetje, komt de voerplaats op. Niet lang daarna verschijnt een vrouw huismus met jongen in haar kielzog. Opvallend. Ze is daar al een aantal dagen mee bezig … In voorgaande jaren namen de vrouwen daar absoluut niet de tijd voor. Die gingen onmiddelijk door met een volgend legsel, terwijl de mannen de zorg voor het grut verder op zich namen. ( Tijd zat tussen het paren door ) .. Een aanpassing aan de grootte van de kolonie ? Omstandigheden niet voldoende gunstig voor een volgend stel jongen ? Welke omstandigheden dan ? Man kwijt ? Nestplaats kwijt ?
Kan van alles zijn, behalve het voedsel.
Insecten zijn er sinds begin mei in een enorme overvloed, zaden zijn altijd beschikbaar op de voerplaats indien de omgeving niets te bieden heeft.

Maar zelfs de omgeving begint ergens op te lijken. De dijk staat barstens vol grassen en enkele kruiden, en nog niet gemaaid. Geweldig !
Nu hopen dat het lang genoeg mag blijven tot het ook rijp is en door de pietjes en andere dieren als voedselbron gebruikt kan worden.

Vrouwtje huismus neemt opvallend lang de tijd voor haar jongen.Vrouwtje huismus neemt opvallend lang de tijd voor haar jongen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.