Huismussen; Het Huismus biotoop op 26apr2012; Zet de Huismus op de kaart !

Update inventarisatie Zet de huismus op de kaart:
Nog altijd melden mensen zich aan. De resultaten zijn nu bijna uitgewerkt. We zullen er een nieuwsbrief aan wijden.

– – –

09:00 uur

weersOmstandigheden op de voerPlaats:
temp min: 5 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 13 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 749 cm Hg. (“regen-wind”)
humiditeit: 59 %
wind: geschat op kracht 4 of 5.

‘t Is bewolkt. En winderig.

– – –

06:19 uur is de zon opgekomen.

Veel mannetjes huismussen zijn druk bezig met baltsen. Paringen zijn nu ook veelvuldig te horen op dit erf.
Dat moeten allemaal jonge mannetjes zijn, want degenen die vorig jaar al volwassen waren zijn al bijna toe aan het laten uitvliegen van de jongen, als dat niet al gebeurd is. Daar is het wachten op. En op de muggen die samen met het warme weer nog moeten komen, hoewel er zich ‘s avonds af en toe een enkele dansmug laat zien.

Van 1 van die mannetjes heb ik sterk de indruk dat die vlak naast de voerplaats zijn nest gemaakt heeft. In de gloednieuwe bamboe’s, die vlak voor de winter nog ingekocht waren voor ze. Daar zijn 2 halfopen nestkasten, aan weerszijden van 1 paal gemonteerd, tussen gezet. Volgens mij betrapte ik hem vanmorgen bij zijn vrouwtjes-versier-activiteiten-aan-huis. Hij heeft het wel enorm slim gedaan; heel veel kans op succes, want veel aanloop. Alle vrije huismussen-vrouwen komen er langs.

Een van de twee merel-paartjes op dit erf is een nest aan het maken. Kan natuurlijk haar tweede poging al weer zijn, maar denk het niet. Ze sleept zo opvallend met materiaal dat dat de eerste keer dan ook zichtbaar had moeten zijn.

In sommige delen van het land zijn half april al uitgevlogen jonge huismussen gesignaleerd. Dat vind ik dan toch al weer een heel interessant gegeven, dat uit deze allereerste ronde van de inventarisatie naar voren is gekomen.

15:30 uur – Het regent. Niet zacht en dikke druppels. Een merel van het tweede paar heeft van modder en stevig nest gebouwd.
Wie zitten er onder dat nest te schuilen ?
De huismussen.
😎

Wel blij dat de voerplaats tegenwoordig overdekt is. Dank zij met name Jan en Martien. Scheelt een heleboel weggooien van nat-geworden-zaden.

De witte gierst (handelsnaam “witte millet”) is hier op gegaan, en per ongeluk de verkeerde smaak van Arie de Voerhandelaar mee genomen. Witzaad (=kanariezaad) i.p.v. witmillet (=witte gierst). Nu zitten de huismussen opeens massaal aan de rode gierst. Vinden ze dus toch ook wel heel lekker. Opeens. Gierst is deze keer gierst. Of het wit of rood is.
Heb de indruk dat bij vlagen de voorkeur voor bepaalde zaden veranderd. Nog steeds niet structureel waarnemingen van bij gehouden.

15:45 uur – regen is gestopt. Zon schijnt een beetje. Opeens veel meer huismussen bij het voer. Alsof er een groep zojuist, net na de regen, hierheen gestoven is om even het avondeten te doen. Prompt zo’n volle bak dat er toch weer schermutselingen plaats vinden.
Heb gelukkig nog wat achter de hand; drie nieuwe silo’s. (Er hangen er al 14).
Wil ze eigenlijk pas inzetten wanneer de jongen tevoorschijn komen. ff kijken wat ik voor ze kan doen.
O .. het gaat om de silo’s het dichtst bij de uitgang ..
Kan ik wel afwachten. Is kwestie van vertrouwen opbouwen, van de mussen. In de omgeving.

19:14 uur – Nog steeds heel druk van de huismussen op de voerplaats. Kan wel kloppen ook; zon gaat pas over 1 uur en 3 kwartier onder. Hebben nog even tijd om te eten met z’n allen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.