Huismussen; Het Huismus biotoop op 19mrt2012

09:00 uur

weersOmstandigheden op de voerPlaats:
temp min: 5 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 16 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 769 cm Hg. (โ€œmooi weerโ€)
humiditeit: 52 %
wind: geen.

Er lag vanmorgen rijp op velden, daken en auto’s.
Het is nu 7 graden C op de voerPlaats. Er buiten schijnt de zon en is het koud.

– โ€“ –

Biodiversiteit
08:22 uur de eerste Tjiftjaf die zich laat horen.
Vanaf dat moment bijna constant een winterkoning die zijn riedel ten beste geeft. In de verte koolmezen. En in de voortuin een goudhaan waarvan er de afgelopen week ook alsmaar een in de voortuin te zien was.
Drie weken terug zag ik een eerste hele kleine knalgroene sprinkhaan weg springen. En sinds 2 weken zijn er overal in de achtertuin lievejeersbeestjes te zien. Zitten nog erg stil, als om op te warmen. Maar er lijkt een overwinteringsplaats voor ze in de tuin te zijn. Ergens.
De muggen zijn er ook al weer een tijdje. En meeuwen komen al ongeveer twee weken iedere ochtend landinwaarts om van de grasvelden de koude muggen op te pikken.
De houtduif laat zijn prachtige gekoer sinds vanmorgen horen. En een pimpelmees lokt op dit moment (nu bijna 10 uur) een vrouwtje.
De huismussen hebben vanmorgen al gegeten, en gebaltst. Ze zijn nu even stil. Waarschijnlijk wacht de sperwer weer in de buurt op zijn of haar ontbijt.

13:00 uur – Wat een feest buiten, bij de huismussen. Inmiddels al 11,9 graden Celsius in de schaduw. En terwijl ik sta af te lezen smiespelt er een roodborst een liedje in de takkenberg. Die is er nog. Of het is een zomer-roodborst die wat van plan is, bij ons, dit jaar.
13:15 uur Hele hoge piepjes. ff Zien of de Axis wat kan ontwaren, want het moet bij microfoon 03 zijn.. Verdomd.
๐Ÿ™‚
Twee pimpelmezen verkennen het nest dat de hele winter als slaapplaats is gebruikt. Op film. ๐Ÿ™‚ Omdat de webcam kan pannen, zoomen en tilten, oftewel bewegen naar waar jij de camera op gericht wilt hebben. Als die ver genoeg van het onderwerp af is stoort dat de dieren niet, want die zien zo’n minimale beweging in de verte dan niet als gevaar.

Zodra ze klaar zijn zal ik de beelden editten en uploaden naar youTube om ze vervolgens aan deze blog te verbinden zodat je ze kunt bekijken.
De draden die je in beeld ziet zijn netwerkkabel en audio.

En daar zijn de beelden dan:

De slaapplaats beviel de Pimpelmezen zo goed dat ze er nu hun nest willen bouwen.

– – –

Verbeteringen aan de zandbaden
Voor de mussen ga ik vandaag “bouten” van PVC maken, die onder de voersilo’s geschroefd kunnen worden. Aan die “bout” komt dan een opvangschotel.
Die van VBN zijn te duur en voor verbetering vatbaar, vandaar. Bovendien; je bent gereedschapmaker of je bent het niet. Dus best wel even heel erg lekker om weer technisch en met m’n handen bezig te zijn.
Die schotels zijn nodig om het zand dat er onder ligtmin of meer schoon te houden. Dat zijn hun zandbaden. Die moeten wel bruikbaar blijven, dus liefst meer zand dan zaadresten.

De paden worden later deze week ook weer opnieuw aangevuld met brekerzand. Dat dient voor maagsteentjes zowel als voor de stofbaden. Want huismussen hebben nogal wat nodig om hun veren schoon te houden. Vergeleken bij andere vogels.
Ik ken niet veel vogels die zo graag een waterbad en een stofbad nemen als huismussen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.