Huismussen; Het Huismus biotoop op 20feb2012

07:30 u – Waterhoentje fladdert rond. Landt boven op een groenblijvende struik die het met de temperaturen van januari-dit-jaar ook niet helemaal gered heeft, lonicerea nitida.
Ik denk “vergissing”. Maar nee, ze zoekt daar iets. Stapt rond op de struik, en pikt links en rechts.
Zou dat gaaf zijn als die bij ons ging broeden. Waterhoentjes zijn heel erg slecht gegaan de laatste jaren.

07:42 uur – De voerplaats zit vol met huismussen.
7 minuten later is er opeens geen mus meer te zien, maar nog wel vol op te horen. In 7 minuten allemaal klaar met eten ? Zijn er zoveel silo’s, zijn er zo weinig mussen of hebben ze zo weinig eten nodig op het moment ?
Zo van “Ik komt straks nog wel weer een keertje.” ?
Zou natuurlijk kunnen. Er is al jaren altijd eten voor ze, hier. Dus waarom niet. Het scheelt gewicht met vliegen, als je je niet vol eet. En dat kan net het verschil maken als de sperwers komen.

08:00 u – Paniek op het erf. Blijkt een dikke cyperse kater rond te lopen. Het beest kijkt verschrikkelijk benauwd als ik hem ontwaar. Ook al bang. Alle dieren lijken hier wel doodsbenauwd van mensen. Of maken de mensen elkaar hier soms ook bang. Te bang om te leven.
Moet haast wel iets te maken hebben met de gereformeerde geloofsovertuiging.

High Speed / Slow Motion
Dat ging niet zo best gisteren, met de Olympus iSPEED FS. Er is te weinig licht op de voerplaats.
Ik denk dat ik de wilgenTenen mat van het dak moet halen. Die ligt er juist zodat de huismussen er zich veiliger voelen; meer dekking boven hun koppies. En het werkt.
Maar goed, wie weet kan daar inmiddels wat meer gevarieerd worden zonder dat de huismussen zich direct weer zo onveilig voelen dat ze weer niet op de voerPlaats durven te komen.
Hier de eerste 7 tests, ge-upload naar youTube.


Een slowMotion black&white filmTest, op huismussen.
De eerste 1 1/2 minuut kun je skippen; daar is bijna niets op te zien.

Vandaag wel prachtige zwartWit opnamen gemaakt !
Er viel zo’n streep licht telkens de voerPlaats op. Net of God zich er ook mee ging bemoeien. Of waren het mijn ouders .. ? En ik wachten wachten wachten tot een mus er dwars doorheen zou vliegen … Nog niet gelukt. Volgende keer misschien.

VoerBeschermKooien uit de voerplaats
De huismussen blijken veel liever uit de silo’s te eten dan uit de voerBeschermkooi. Daar hingen er drie van op de “nieuwe” voerPlaats. Vandaag heb ik ze maar eens weg gehaald. Die komen dan elders. Voor mezen en andere wat meer territoriale vogels die niet samen op de grote plaats kunnen.
‘t Ziet er voor de huismussen en de enkele ringmus plus eventuele hybride (tzt) wel veel overzichtelijker uit. Makkelijker vluchten als ze het niet vertrouwen. En dat is belangrijk voor ze.
En voor mij makkelijker filmen 🙂

= = =

= = =

Niet huismussen maar Andijk.
(Alleen voor inwoners van Andijk “interessant” dus.)

Terwijl ik naar de waterhoen kijk beweegt er iets opvallend in mijn ooghoek. Loopt de buur weer over het erf. Heel demonstratief. Zo van “Kijk dan wat ik doe”. Deze keer wordt er uitgebreid in de eigen kippenren gestrooid, althans; veel dichter tegen onze schutting aan dan gisteren gebeurde. Nu moet ik natuurlijk denken dat ik me vergist heb gisteren, en dat ze toen niet in open veld voer aan het strooien was, of een ander veel minder vriendelijk bedoeld lokmiddel.
Dat zijn dus de buren die vinden dat wij de dieren niet mogen voeren want daar hebben zij overlast van, zeggen ze, omdat er eenden op af komen, en ganzen, zwanen, duiven, kauwen, uilen, spechten, waterhoentjes, meerkoeten, egels, koolmezen, merels, enzovoorts. Dus wat doen zij daar dan zelf ? Voeren ? Of toch in open veld gif strooien ?

Nog geen 5 minuten nadat de paniek rond de kat bedaard was is er weer paniek op ons erf. Nog veel groter deze keer.
Blijkt buur over zijn erf te stormen. Beesten verjagen. Hij had blijkbaar de eenden bij ons horen snateren vanwege de buurt-kat, en dat komt hij nu zelf even dunnetjes over doen. Gevolg is dat nu ALLE wild levende dieren in paniek zijn en dat luidruchtig kenbaar maken.
Mocht deze buur nog eens “overlast” bij de gemeente gaan melden, laat hij er dan even bij zeggen dat de kat van andere buurtgenoten dat veroorzaakt. En vervolgens hij zelf.
Dus als hij het probleem op wil lossen kan hij misschien bij de OORZAAK beginnen; een zwervende buurtkat en zijn eigen gedrag tegen deze dieren.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.