Huismussen; Het Huismus biotoop op 28jan2012

ONDERZOEK
Relatie tussen
[symbiose van mens en huismus] en [immuunsysteem mens]

Even ziek geweest, zelf. Met 1 dag aanloop en 1 dag ziek. Nu alleen nog rauwe stem en oren “verstopt”. Valt me al enige jaren op hoe kort ik ziek ben ALS ik een virus heb op gelopen. Was in Amsterdam heel anders.
Ben erg benieuwd naar de relatie tussen de (bijna symbiotische ?)mens en de (zeer nabije) natuur op het imuun-systeem van de mens. Wat zou het interessant zijn voor die toenemende groep mensen die aan auto-immuunziekten lijdt.

Onderzoek waard ?
Er zijn genoeg los rondzwervende huismussenOnderdeeltjes hier, waar materiaal uit geëxtraheerd kan worden om proefpersonen (conform protocol natuurlijk) aan bloot te stellen, en vervolgens via hun bloed op antilichamen te meten.

We kunnen het wel faciliteren, maar niet intensief mee werken hier aan.
Want andere plannen krijgen vorm.

De “ziektenmonitor Huismus” mogelijk op-geschaald naar landelijk
We hebben net gisteren de plannen voor ander onderzoek wat meer concreet kunnen maken. Samen met DWHC en SOVON. In die zin dat we er in maart over gaan praten of en hoe dit uit te voeren zou zijn.
Omdat er de laatste tijd alsmaar meldingen van opmerkelijke aantallen zieke en gestorven huismussen bij ons binnen komen. Vanuit het hele land.
Eergisteren opnieuw, via het huismussenforum.nl.

Dus gisteren een ingang naar de SOVON gezocht en het een en ander laten passeren. De SOVON ziet mogelijkheden, mits DWHC er een gat in ziet. En vervolgens nog eens met het DWHC die bevestigde dit voorjaar een afspraak te willen maken.

Het zal niet van-het-ene-moment-op-het-andere een oplossing opleveren, maar wel een oorzaak van het sterven. En, mits we tot een uitvoerbaar en verantwoord plan kunnen komen, gaan we er gestructureerd aan werken.
Niet alleen SOVON, DWHC en wij, maar ook iedereen die zieke en/of dode huismussen signaleert.

Dus blijf het melden als u plotseling meerdere dode huismussen binnen een bepaald tijdsbestek aantreft: info@stichtingwittemus.nl of huismussenForum.nl

Een en ander betekent wel dat er een groter belang bij betrokken moet zijn dan alleen de gezondheid van de huismussen.

“That was easy !” De biodiversiteit natuurlijk.
Daar kun je zo’n knop voor kopen die als je er op slaat “That was easy !” zegt. Want behalve voor de huismussen zelf, is het opsporen van de oorzaken van deze sterfte, voor de biodiversiteit natuurlijk ook van belang.
De huismus is namelijk voor vele diersoorten een belangrijke voedselbron. Blijkt wanneer de populatie huismussen gezond is. (Zoals hier).
Zie onze dagroofvogels, de nachtroofvogels, kraaiachtigen. En wildlevende rovende zoogdieren, die in deze tuin dan niet zijn, maar elders weer wel.

= = =
DE HUISMUSSEN

Tsieptsieptsieptsieptsiep.
?
Meesjes.
De hele voerPlaats is leeg, maar er zijn wel enkele koolmezen in aan het rondsnuffelen.
Prompt komt de hele meute huismussen naar binnen.
Alsof ze pas durfden toen de mezen veilig bleken te blijven.
Is toch iets geks aan de gang dus met die voerPlaats.
Het kan bijna niet anders of het doet de huismussen denken aan iets waar ze slechte ervaringen mee hebben.
Maar wat. (Daar komen we nog wel achter, “de tijd zal het leren”. En geduld. En aandacht.)

15:00 uur – Het laatste bad dat op de oude voerPlaats nog stond is nu op de nieuwe voerPlaats gezet. En vrijwel alle voerSilo’s hangen nu daar.
Hopelijk overtuig ik de mussen hiermee dat deze voerPlaats veilig is, en leren ze onderscheid te maken met het soortgelijke iets in de omgeving dat niet-veilig is.
Ik vermoed een kattenbuitenren, of een volière of iets dergelijks, die er erg misschien op lijkt. (Waar het natuurlijk levensgevaarlijk voor ze is.)
Misschien vanwege het gebruikte hout. Of het afdak van (slagvast, UV bestendig) polycarbonaat.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.