Huismussen; Het Huismus biotoop op 20jan2012

BijbelBelt (Andijk-oost)
02:00 uur – De kerktoren staat hier vlakbij. Al sinds 1930.
Gereformeerde kerk, dus als de klok luidt geen leuke deuntjes zoals de katholieke kerk, maar zware dreunen, alsof het laatste oordeel wordt aangekondigd.
Tegelijkertijd staan er iedere nacht schijnwerpers op. Oranje. De kleur van vrolijkheid. Alsof er in het nachtelijk duister pas gefeest mag worden.

Maar sinds kort is dat licht ‘s nachts niet meer aan.
Want er wordt gerenoveerd aan de kerk; er komt een nieuwe .. hoe heet het .. Altijd de naam kwijt van dat beroep. Zo iemand die preken houdt maar dan bij gereformeerden.

Het is een heel stuk donkerder nu, ‘s nachts, op dit erf.
Niet eerder gemerkt dat die schijnwerpers zo’n invloed hadden. Van mij mogen ze uit blijven. Het klopt toch niet met waar de gereformeerden voor staan. “Zwarte kousen” en “oranje schijnwerpers” past niet bij elkaar.
Dat moet zwart licht zijn.

Respect
Respect moet er niet alleen voor religieuzen zijn,
hoe achterhaald, orthodox, onderdrukkend, nadelig-voor-vrouwen, pijnlijk-voor-homo’s, gruwelijk-voor-jonge-kinderen of fundamentalistisch
de religie ook is.

Respect moet er ook zijn voor vrouwen, mannen en kinderen die weigeren een god of afgod te bedenken en die vervolgens te gaan vereren.

In het zweet des aanschijns
Zo. Dat was even een boodschap voor degenen die mijn echtgenoot en mij met roddel, achterklap en kritiek-over-de-schutting in het gereformeerde keurslijf proberen te dwingen.
We bepalen zelf waar wij “ons aanschijn mee doen zweten”, dank u wel.
En dat is niet Het Dood-Harken En -Spuiten, Wegjagen, Vergiftigen En Afschieten Van De Natuur In Onze Voor- en Achtertuin. Tuinen die overigens ONS particulier eigendom zijn en geen gemeenschappelijk bezit van Andijk-oost.

En daar slaat de kerktoren-klok om 09:40 uur 3 keer, als om de vet gedrukte woorden nog eens extra te onderstrepen.

– – –

Opstaan en slapen gaan
08:19 uur laten de eerste paar huismussen zich vanaf hun slaapplaats horen. Ik was al een beetje bang dat ze hun slaapplekken op andere erven hadden gezocht, vanwege de druk van sperwers en uilen. Maar dat is niet zo, te horen aan het getjielp dat nu snel toe neemt.
🙂
08:37 uur zou de zon vandaag op moeten komen.

– – –

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 0 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 8 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 758 cm Hg. (“mooi weer” => “veranderlijk”)
humiditeit: 51 %
wind: kracht 4 ongeveer nog.

5 graad Celsius op dit moment. Fris en winderig. De wind is in een uur tijd snel afgenomen.

– – –

11:30 uur – Vreemde pieps op de voerplaats. “Gaat maar door. Dat leek wel van pijn, nou toch eens kijken wat er gaande is..” Koolmees en roodborst aan het bakkeleien bij het eten. Prik-acties naar elkaar.

– – –

17:00 uur – Aha, daar komt een verschil tussen mussen, mezen en roodborstjes aan het licht !
De mussen zijn op de slaapPlaats goeie plekkies aan het zoeken, maar de mezen en roodborst zijn momenteel op de voerplaats een beetje aan het ruzie maken, want ze willen alle drie tegelijk.

Geinig hier wel, vind ik, is de Pimpelmees.
Die doet hier helemaal niets. Absoluut niets.
Behalve dat hij of zij om 17:00 uur naar dit erf komt en de holle boomstam in duikt om daar de nacht door te brengen. ‘s Morgens is ie dan al weg voordat de mussen op dreef zijn.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.