Huismussen; Het Huismus biotoop op 23dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 9 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 10 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 762 cm Hg. (“veranderlijk”)
humiditeit: 49 %
wind: geen.

10 graden Celsius, zacht en iets druilerig weer. Af en toe druppelt het uit de wolken.

– – –

Opstaan en slapen gaan
08:24 uur – Opeens zijn de huismussen op de slaapPlaats wakker. Een mus krijst alsof er pijn is. Vermoedelijk probeert die ene mus door de meute heen bij het eten te komen en protesteren sommige daartegen door te happen naar hem of haar. Met een krijs als gevolg.

2 minuten later worden er meer en meer huismussen wakker.
Maar zonsOpgang is pas om 08:46 uur. Ze zijn dus een half uur voor zonsopgang al “uit de veren”.

Huismussen aan het voer voordat de zon op is gekomen.

08:36 uur, nog altijd 10 minuten voor zon-op, video en foto’s van de mussen met heleboel bij het voer.

Stervende zwaan
Gisteren weer paniek. Dat overkomt me wanneer er een dier niet goed is en ik niet weet of die ziek is of dood. Meestal omdat ik er niet snel genoeg bij kan om te zien wat er aan de hand is.
Deze keer lag er een zwaan vreemd in het water. Eergisteren had ik hem nog achter in de sloot ontmoet, samen met zijn vrouwtje.
Ik kreeg onze eigen boot niet zo snel los dus ben naar buren verderop gegaan waar de zwaan lag. Van dichterbij kunnen zien. Maar hij bewoog niet meer.
Bootje van 1 van hen mogen lenen voor de oversteek naar de dode. Bleek nog niet zo lang gestorven te zijn. Ogen waren nog goed en stonden wijd open. De bek ook. Hij was dus niet in zijn slaap gestorven. Maar zijn kop zat wel in de vleugels gestoken, hoewel onderste boven. Dat had het dier dus niet zelf gedaan.
Hals was al wat stijf, en lichaam koud (in het water gaat dat snel).
Zijn vrouwtje leek al afscheid te hebben genomen; ze klaagde niet. En ze draaide ook niet om hem heen.

Ik heb geen idee wat er gebeurd is. Wel die dag heel veel gespatter in het water gehoord. Dat ik dacht dat dat wat woest ging allemaal. Maar ben niet gaan kijken. Hoewel het wel de halve dag telkens opnieuw gebeurde. Ik dacht badderende eenden. Maar misschien was er wel een gevecht tussen zwanen gaande. Er was een tweede paar op het veld.
Of misschien had iemand deze zwaan gevangen en was die hem aan het uitputten tot het dier verdronk, of een rotje naar hem toe gegooid dat hij door geslikt had.

Hoe dan ook; de zwaan is gestorven en ik voel me onprettig dat ik niet eerder ben gaan kijken wat er aan de hand was, terwijl ik wel uit de geluiden had opgemaakt dat er buiten mogelijk iets niet goed ging.

Gemeente ambtenaar
Twee ambtenaren van de buitendienst komen de dode zojuist op halen.
“Hoe is die gestorven ?”
“Geen idee. Ik heb wel achter een tijd geplons gehoord. Dat er misschien gevochten werd. Maar dat weet ik niet. Ik weet niet of zwanen onderling vechten.”
“O dus het is wel een natuurlijke dood geweest.”
“Dat zou ik niet zo snel durven zeggen. Eergisteren kwam hij nog gezond bij ons op bezoek. En van de ene dag op de andere is hij dood.”

De zwaan kan wel gevangen zijn geweest in een val, vervolgens uitgeput en verdronken, toen losgemaakt uit de val en de kop onder de veren gestoken zodat het leek of hij sliep.
Wat “in zijn slaap gestorven” tegen spreekt is namelijk dat zijn vleugels af hingen en zijn ogen wijd open stonden. Daaraan was te zien dat hij niet vanzelf is dood gegaan en waarschijnlijk gevochten heeft voordat hij stierf. Dat dan toch de kop onder de veren gestoken zat maakt het verdacht. Bovendien stond zijn snavel open alsof hij naar adem had gehapt en zat zijn kop ondersteboven onder de veren. Dat doet een zwaan niet zo, als die gaat rusten. Dat liet een dierenarts ons in maart van dit jaar zien toen er een zwaan ziek was. Waarschijnlijk dit zelfde mannetje. Want hij was wat gewend geraakt aan mensen.

Maar zo gaat dat dus.
Een dierenarts durft geen uitlatingen te doen ondanks zijn of haar gedegen opleiding, maar een gemeente ambtenaar is er heel vlot mee klaar; het is een natuurlijke dood geweest.
Een DWHC moet onderzoek doen met diverse kweken voordat ze een “meest waarschijnlijke” doodsoorzaak geven, en nog altijd geen 100%, maar een gemeente ambtenaar in Medemblik/Andijk gaat gewoon af op de vindplaats en een omschrijving en trekt onmiddellijk de conclusie “natuurlijke dood”.

In ieder geval is het wel duidelijk geworden dat er in Noord Holland iets gaande is met de knobbelzwanen. Gemeenten ambtenaren informeren heel nadrukkelijk naar de mogelijke doodsoorzaak. Want ze vinden ook zwanen zomaar op straat liggend, vertelde 1 van de twee mensen. En van dit ophalen hebben ze een spoed gemaakt.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.