Huismussen; Het Huismus biotoop op 19dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 2 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 6 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 760 cm Hg. (“veranderlijk”)
humiditeit: 49 %
wind: geen.

4 graden Celsius maar de zon schijnt.

– – –

Veilig foerageren; de corridor
Vandaag maar eens de oversteek van bamboe naar (nieuwe) voerPlaats veiliger maken voor de mussen om te gebruiken.

‘t Is een oversteek van 2 meter. Maar levensgevaarlijk voor ze. Vanwege de sperwers.

Het sperwer-paar dat op dit erf jaagt is helemaal ingespeeld op de inrichting van deze tuin.
Ze weten blindelings te vinden waar ze moeten vliegen, met een jezusVaart en op het laatste moment de klauwen gestrekt voor zich, om een huismus te pakken te nemen.

Op het gehoor
Ze zitten daarvoor op gehoorafstand te wachten tot de mussen zich weer veilig genoeg voelen om te voorschijn te komen.
Dat kan best 50 m zijn want het vlakke land draagt geluid ver, de bollenschuur van het buurbedrijf echoot alle geluid en versterkt dat ook nog, en daar nog boven op hebben vogels een heel scherp gehoor.

Zijn de huismussen te voorschijn gekomen en hebben ze hun leven hervat, met gekwetter, badderen, eten, sjansen enzovoort, dan laten de sperwers zich door de wind hoog in de boom van de takken op tillen, draaien ze een bocht om vaart te maken, en scheuren ze als een razende dwars door de groep mussen heen.
Het gekrijst van degene die gepakt is hoor je vaak niet eens. Die reageert namelijk eerst beduust. En pas dan komt de doodskreet.
Dan is de sperwer al weer buiten gehoorsafstand. Althans; gehoorsafstand van mensen. De mussen horen dondersgoed wat er gebeurd. Gebeurd is.

OversteekPlaats
Daar gaan we dus vandaag weer wat verandering in aanbrengen. Om de kansen voor de huismussen weer te verbeteren. Want als dit zo doorgaat eten ze veel te lang te weinig, verzwakken ze, en vallen er straks weer doden waar de sperwer ook niets aan heeft. Magere pietjes en nog aas ook. Aas eet ze zonder meer niet. Tenzij ze het daar zelf heeft neer gelegd. (Je weet wel; prooi gevangen, gedood, gestoord door iets of iemand, en gevlucht, maar dan later toch terug komen om de prooi, dan aas geworden, op te eten.)
Dat dit zo door blijft gaan, zoals hierboven beschreven, is dus voor beide partijen niet goed. De kolonie komt daarmee in gevaar. En daarmee dan dus ook het sperwerpaar zelf.

Vandaag wordt de kolonie huismussen dus middels een ingreep geholpen met overleven.

Verspreidende sperwers
Het gevolg zal waarschijnlijk uiteindelijk zijn dat het sperwer-jong, of de -jongen, van dit jaar verdreven worden om hun eigen territorium te gaan zoeken.
Hopelijk gaat het ze lukken om een goede eigen plek te vinden. Maar daar haken wij, huismusbescherming, af en mag roofvogelbescherming het over nemen. Net zolang als het nodig is om de natuur in Nederland te ondersteunen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.