Huismussen; Het Huismus biotoop op 14dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 6 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 8 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 743 cm Hg. (“regen-wind” => “veel regen”)
humiditeit: 52 %
wind: redelijk rustig.

Onrust in de bomen
Het is nu 6 graden Celsius. De barometerstand belooft heel heftig weer. Als ik dat zo bekijk gaan we vandaag windkracht 9 waarschijnlijk wel halen.
Eigenaardig dat het stormglas minder onstuimig weer voorziet. Die is toch niet op een stormachtige dag gevuld, dacht ik.
De wind is nog redelijk rustig. Boomtoppen zwaaien wel op hoogtes van 4 meter. Bij echt kalm weer zit de onrust nog hoger in de boom.

11:00 uur; de zon schijnt. Niks storm of regen. En de luchtdrukMeters geven nog altijd aan dat het flink mis kan gaan vandaag.

– – –

Spreeuwen slaapplaats
08:00 uur – Alles is nog bijna helemaal donker buiten.
In de hoge coniferen is het getik en geklik te horen van spreeuwen. Fijn dat zij in die coniferen hun slaapplaats hebben gevonden. Jammer genoeg heb ik hier nauwelijks eten voor ze. Alleen zaden, maar daar kunnen zij niet van leven.

– – –

Het Geel bij huismussen in Zwolle ?
Eergisteren weer eens contact gezocht met Leslie uit Zwolle. Vanwege geruchten dat er in Zwolle huismussen besmet zouden zijn met Het Geel.
Het schijnt dat het DWHC bij autopsie sporen van Het Geel heeft aangetroffen in 3 dood gevonden huismussen uit Zwolle.

De kolonie waarin dit plaats zou vinden is waarschijnlijk in het algemeen fysiek niet zo heel sterk. Hetgeen zichtbaar is op toevallig gemaakte foto’s van een “witte huismus”, waarbij twee verschillende vinders vertelden dat dergelijke huismussen daar vaker voorkomen, om nooit meer terug gezien te worden.

Jonge huismus in slechte conditie.
Foto: Jan van Dijk, Zwolle.
Jonge huismus van mei 2011, met kleurafwijking door slechte conditie. Gevangen in verband met een ring-project.
(Beoordeling conditie huismus door Hein van Grouw)

Jonge huismus in slechte conditie.
Foto: Jan van Dijk, Zwolle. Jonge huismus van mei 2011.

De oorzaak van de slechte conditie van de vogels op de foto’s is nog niet bekend. Ook niet of de hele huismussen kolonie ter plaatse een slechte conditie heeft.

Hopelijk krijgen we vandaag wat meer informatie over de bevindingen van het DWHC.

Bij ons eigen ziektenMonitoring project “Het Geel en de Huismus”, van 2010 zijn huismussen echter in geen enkel geval besmet geraakt met Trichomonas Gallinae, ondanks zeer veelvuldig contact met Turkse Tortel duiven die bij tientallen aan Het Geel stierven.

Zou interessant zijn uit te zoeken waarom de huismussen er in Zwolle wel aan zouden overlijden. In Groot Brittannië leek een algemeen slechte gezondheid van de huismus er aan ten grondslag te liggen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.