Huismussen; Het Huismus biotoop op 20sep2011

08:00 uur – Eens rustig bij de mussen gaan zitten. Op de voerPlaats-in-aanbouw. Kijken en luisteren.
Er wordt door de huismussen over de grond gescharreld en door de struiken. In alle hoeken en gaten zoeken ze. Insecten die door de koude nacht nog stil op hun plek zitten, tot de zon de wereld weer opwarmt.
Sommigen zijn aan het rommelen met kleine witte veren uit de rui van de boeren eenden op dit erf.
Een muis rent hard voorbij. En een seconde later weer net zo hard terug.
Twee mussen vechten heel kort, althans; de een krijst door een aanval van de ander. Ik zie weer een kapotte mondhoek.
We hebben dit jaar moeten rantsoeneren met het voer. Het ging niet meer. Kon niet meer uit met de financiΓ«n. Evengoed gaat er nog een flink bedrag aan voer doorheen in zo’n “zomer”-maand. Nog altijd (ruim) het bedrag dat in “Aanpakkers” door Frans Bromet zo keurig op landelijke TV werd voor gerekend πŸ™‚
Maar toch; rantsoen.

Dat betekende meer vechten om eten voor de mussen. En nu is dus ook te zien wat dat toch voor wonden kan opleveren. Bij sommige mussen kun je zien dat ze er een infectie bij hebben gekregen. Of misschien gaat het andersom trouwens .. eerst ziek, dan niet alert genoeg, gepikt worden en daar een wond aan over houden ..

Als de nieuwe voerPlaats klaar is wordt bestudering van dergelijk gedrag veel beter mogelijk. Er is door de polycarbonaat platen ruim voldoende licht voor filmopnamen van het gedrag. En door de inrichting komt er ruim voldoende veiligheid voor de huismussen om hun huismussenGedrag te tonen.

Dat was niet het doel van de nieuwe voerPlaats, maar wel een heel interessante bijkomstigheid.

Gisteren vroeg iemand naar het eten van insecten dat huismussen doen. “Gaan ze op bewegende insecten af of kun je ook gedroogde insecten aanbieden ?”
Met die vraag in m’n achterhoofd bekeek ik vanmorgen het afschuimen dat de huismussen op het moment doen, op zoek naar insecten.
Deze insecten zitten allemaal stil. Ze zijn nog te koud om te bewegen. Maar misschien zijn het toch minimale bewegingen waardoor de huismussen op ze geattendeerd worden en het insect te pakken nemen.

Dat wordt dus een nieuwe test πŸ™‚
Een pot gedroogde insecten bij de dierenwinkel halen en kijken hoe de mussen er op reageren.

De sla was en is in ieder geval een enorm succes bij de huismussen. Dus die wordt met enige regelmaat aan het voedsel toe gevoegd. Een paar keer per week een krop sla voor de mussen. Jammy πŸ™‚

Sla etende huismussen

– – –

Sommige mensen zeggen vrolijk te worden van huismussen. Kijk voor de grap eens naar de sfeer in het begin van dit stukje, het verloop ervan en de toon waarop het stukje eindigt.
πŸ™‚ Een verademing die fladderaartjes. Met hun aanstekelijke levenslust.

Misschien daar ook maar eens een project van maken;
droevige mensen twee keer per week met hun hoofd in een kolonie huismussen zetten.

Nog een reden om de populaties huismussen te herstellen !
πŸ˜‰

– – –

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.