Huismussen; Het Huismus biotoop op 25jul2011

12:00 uur – Mussen aan het helikopteren in de coniferen. Muggen rapen voor het kroost. Dus nog steeds uitvliegende nesten jonge huismussen hier. En ook nog steeds een enkele ringmus ertussen.

Gisterenavond muggen hoog in de lucht gehoord. Ondanks druilerig weer. En veel. Je kent het geluid misschien; het constante aanzwellen en wegsterven van het massale gezoem van een grote zwerm muggen.
Blij dat te horen. Er moet dus eiwitrijk voedsel voldoende zijn, op het moment.

Vanmorgen gebruikten de huismussen pas de houtwal weer als kinderkamer. Voor m’n gevoel was het in voorgaande jaren veel eerder in het seizoen dat daar gebruik van werd gemaakt.

Aan de andere kant hebben ze dit jaar de hop heel uitbundig gebruikt. Als slaapplaats en overdag als verblijf. Kan zomaar zijn dat de hop dus de kinderCreche geweest is. Alleen is het daar moeilijker te zien; groot blad als dekking. En dat is in de houtwal niet.
Aan de hop was vorig jaar iets veranderd om haar beter bruikbaar te maken voor de mussen: Er waren bamboe stokken (oogst uit de uitdijende slaapplaatsen) tussen gestoken, op zo’n manier dat de Hop opeens dubbel zo dik kon worden. De laag klimplant tegen de trellis kon van 30 cm dik naar 60 cm dik.
En vanaf dat moment gebruikten de mussen het als verblijf- en slaapplaats. Dat waren de enige twee veranderingen die daar plaats vonden. Dan moet toch wel haast zeker het een met het ander samen hangen.
Zou geweldig zijn als nog twee mensen dit zouden uitproberen. Loopt het dan allebei die keren net zo, dan kunnen we voorzichtig een beeld gaan vormen van hoe een uit-hop-bestaande-slaapplaats er uit moet zien voor de mussen.
Als je tenminste de huismussen met aanplant van hop wilt helpen.

Interessante waarnemingen op het VroegeVogels forum ook. Sinds enkele dagen. De mussen eten graag sla en jonge bietenplantjes. Leuke aanvulling op het dieet.
Gaan we toevoegen aan het experiment “Voedsel van de huismus“.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.