Huismussen; Het Huismus biotoop op 21jul2011

Gisteren in Spierdijk een boekpresentatie voor een klas vol kinderen tot 12 jaar. Een nieuw boek over mussen. Het eerste exemplaar was voor de bibliotheek van de school. Het tweede exemplaar was voor de bibliotheek van Stichting Witte Mus.
“Tjiep de Mus”, geschreven door Joop Ripken en getekend door Ria Commandeur. ‘t Is een leesboekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Het is het verhaal van een jonge mus die te snel wordt opgeraapt en weg gebracht. Daardoor is het boekje een bijdrage aan wat we met Stichting Witte Mus proberen te bereiken; levensruimte aan de huismus terug geven, onder anderen door mensen te informeren over het leven van huismussen.

Vervolgens zorgt een doortastend broertje mus natuurlijk voor een goed einde aan de avonturen.

leesboekje Tjiep de mus
Leesboekje voor kinderen van 4 tot 8 jaar.
Klik op het boek als je meer wilt weten.
Er zijn nog maar 146 exemplaren, dus onderneem snel actie als je geïnteresseerd bent.

MUSSENKOLONIE
Thuis gekomen bleek er in de kolonie weer wat akelig te zijn verlopen. Weer een mus te pakken genomen door een kauw; lamme pootjes, maar klauwtjes, vleugels en de rest werkten allemaal nog. Het fladderde rond, probeerde links en rechts te landen, kon dan wel het takje vastklemmen, maar kon geen evenwicht houden, viel er met het lichaam weer af en hing dan ondersteboven wild te fladderen.

Voor zulke handicaps zijn de voerbeschermkooien een enorme hindernis.
Probeer maar eens door een gat van 5bij5 te komen als je je voeten niet op het randje kunt zetten en je benen achter je aan en onder je tegen diezelfde rand aan slingeren. Maar het lukte haar. Moest wel 3 keer mislukken, en de vierde keer had ze dan precies genoeg vaart om de kooi in te duikelen en met de vleugels vervolgens direct weer hoogte te maken om in een bakje paddyrijst te landen. Hijgen hijgen hijgen.

Maar ze liet zich niet (makkelijk) pakken. En dan kun je niet achter zo’n dier aan blijven gaan. Dan put je haar nog meer uit en krijgt ze het alleen maar moeilijker dan ze het al heeft. Vaak is zo’n handicap tijdelijk gebleken.
De eerste uren hebben ze er enorm problemen mee, en de volgende dag, na een nacht rust, is het hersteld.
Hopen dat dat in dit geval precies zo gaat.

Daar moeten we voor de grote voerkooi dus ook een oplossing voor vinden. Misschien landingsPlateaus aan de buitenkant van het gaas, en zelfde plaats aan de binnen kant. Zodat ze daar op neer kunnen ploffen en desnoods naar binnen of naar buiten rollen en dan weer verder fladderen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.