Huismussen; Het Huismus biotoop op 11jul2011

08:26 uur – Er wordt op het erf de afgelopen twee weken nog bijna dagelijks gepaard, en gebaltst door de huismussen. Gisteren ook weer. Dat betekent dus nog steeds nieuwe uitvliegende musjes op komst. Als alles goed gaat.
Voor de meeste vogels is het broedseizoen over, althans; daar gaat men vanuit.
Maar zeker niet voor de huismussen.

Onze witte mus is er ook nog altijd. Lijkt een beetje grijzige “kleur” in het kleed te krijgen. En er is een duidelijke discrepantie tussen twee families aan het ontstaan; een licht gekleurde familie en een donkerdere familie.
Nu heb ik ergens eens gelezen dat melanisme, de ongebruikelijke variant van zwart-kleuring bij mussen, een gevolg is van het eten van hennep-zaden. “Wiet” zaden dus. Cannabis sativa.
Laat er nu in de nabije omgeving van ons erf een wietPlantage zijn opgerold laatst.

Dat zou toch ook lollig zijn … Dat wietPlantages verraden kunnen worden door de aanwezigheid van zwarte huismussen .. 🙂

Zou wel een leuk experiment zijn overigens … Ik bedoel; wiet-zaden in een van de voersilo’s doen. Registreren welke mussen daar het liefst van eten. En kijken welke kleur ze krijgen ….
Ik denk eigenlijk dat het niet klopt .. want het zijn allemaal jongen die zo donker zijn. Als die donkere kleur door het voedsel komt dan zou het niet overerfbaar zijn. Dus deze donkere jongen zouden door het voedsel dat ze als nestjongen kregen zo donker moeten zijn geworden. Aangezien ze pas-uitgevlogen-jongen de meest donkere kleur hebben. Maar nestjongen eten niet van die grote stevig zaden als wiet.

Dus onwaarschijnlijk .. ? Melanisme door wietzaden ?
Op argumenten alleen zou ik het toch niet ter zijde willen schuiven. Misschien komen we er nog eens aan toe.
Als de huismus niet lang voor die tijd al weer vollop in Nederland aanwezig is. En blijft. 🙂

Als ik de berichten zo lees dan zijn er dit jaar heel wat mensen die grote groepen huismussen rond hun erf hebben. We gaan de goede kant op ! 🙂

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.