Huismussen; De Huismus kolonies op 21april2011

07:35 uur – Geluid van gierzwaluwen boven het erf ! Even later zie ik er twee boven het erf zweven.
Dikke week voor koninginnendag.
🙂
Het circus rond de kolonie huismussen wordt langzaam maar zeker weer compleet.
Gierzwaluwen zijn net als de boerenzwaluwen nodig in het biotoop, vanwege hun uitzicht hoog in de lucht. Waardoor ze de roofvogels veel eerder zien dan de huismussen dat kunnen. En dus ook eerder hun alarm ervoor afgeven. Wat de mussen herkennen als zodanig en waardoor de mussen veel eerder in dekking terug zijn.

huismus vrouwtje in dekking.huismus vrouwtje in dekking.
(Auteursrechten stichting Witte Mus)

Gierzwaluwen concurreren wel met de mussen om de nestgelegenheid onder de dakpannen, zelfs op dit lage dak. Maar in dergelijke gevallen proberen wij de nestgelegenheid aan te vullen voor de soort die te kort komt.

Nu kunnen de gierzwaluwen mooi alvast de hoog vliegende muggen weg vangen.

Wat de boerenzwaluwen betreft, dat is een beetje een raadsel wat daar aan de hand is.
Feit is dat met het wisselen van eigenaar en huurders, de bollenschuren hiernaast een tijd volkomen ontoegankelijk zijn geweest voor de terugkerende boerenzwaluwen.

Ik schat een week of twee terwijl de zwaluwen al wel om het gebouw aan vlogen. Een aantal wilde er alleen in om de nacht door te brengen misschien. Maar er zullen er ook zijn geweest die de neus gestoten hebben bij het opzoeken van hun nest van vorig jaar.

We hebben de huurder uit kunnen leggen hoe belangrijk de boerenzwaluwen in het biotoop van de huismus zijn.
Toen heeft de goede man nog die zelfde dag een hoog geplaatst raam open gezet voor de boerenzwaluwen om weer in en uit te kunnen vliegen. Prachtig om dergelijke samenwerkingen te hebben in dit dorp.

Voor de boerenzwaluwen is het minstens even belangrijk als voor de huismussen om weer bij hun broedplaats te kunnen, maar als mussen-stichting kun je niet voor alle dieren een lans breken.
Dat is wel eens jammer.

In ieder geval komt het er op neer dat er hier dit jaar toch een stuk minder boerenzwaluwen lijken te verblijven.

Dus de aanvulling met gierzwaluwen is weer van harte welkom. De meesten van hen hebben hun nesten op een hoog dak van een gebouw dat ooit kerk geweest is. 200 meter verder op. Het staat pal aan de dijk. Dus als de jonge gierzwaluwen op het nest hun snavel open doen, waaien de muggen er zo naar binnen. 🙂
(Beetje overdreven, maar het scheelt niet zo heel veel.)

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.