Huismussen; De Huismus op 14april2011

08:00 uur – Vanmorgen om 06:44 uur kwam de zon boven Andijk op. Achter de wolken.

Enkele minuten daarvoor waren een aantal huismussen al uit volle borst aan het tjielpen in de bamboe.
Meestal zijn de mussen heel stipt rond zonsopgang wakker en kun je de eersten dan pas voorzichtig de ochtend geluiden horen maken.

Maar vanmorgen waren ze voor zon-op goed wakker.

Veel te doen vandaag misschien ?
Zal wat hooi voor ze klaar leggen. Krijgen we vandaag misschien gratis dakisolatie van de mussen. In de vorm van nesten.

Over nesten gesproken; de witte eenden rond dit erf plukken elkaar nog wel eens wat veren uit het lichaam. Een paar weken terug lagen die nog overal in het rond.
Nu dringt het pas tot me door dat de witte veren er vanmorgen helemaal niet meer lagen.

Huismussen gebruiken witte veren om het nest mee te bekleden. De laatste laag, waar de eitjes in komen te liggen, bestaat uit witte veren. Of uit heel zacht grijze veren. Maar dat is alleen als er niets anders te vinden is.
De meeste mensen die deze blog lezen, weten dat denk ik al lang. Maar het is wel weer opmerkelijk dat je ook aan het verdwijnen van de rondslingerende witte veren kunt zien dat het broedseizoen voor de mussen weer begonnen is.

Tussen haakjes: Ik zeg tegenwoordig “mussen”, en niet meer altijd “huismussen”, omdat er zowel huismussen als ringmussen en hybride mussen hier leven. Dus als je je af vraagt: “”Mussen”? Wat voor mussen ?”, dan zijn het de 2 in Nederland meest voorkomende soorten plus enkele gemixte nakomelingen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.