Huismussen; De Huismus op 22maart2011

09:30 uur – Gekrijs van gaaien, eksters en kauwen. Buiten waaien er allemaal wittige veertjes van het dak. Dode eend ? Een paar stappen er heen en zwoesj daar komt een sperwer naar me toe, met een prooi even groot als hijzelf. Hij schrikt en in plaats van op het offerblok te landen komt hij met prooi op de grond terecht. De eend Pipi gaat er op hoge poten op af, want die “mot dat niet op haar erf”. Sperwer vliegt op, de boom in (o, daar komen die uitdrukkingen vandaan ! 🙂 ) en wacht.
“Nee Pip, laat hem maar.”
Pip is het daar niet mee eens. Dus pak ik de prooi. Het is een turkse tortel. Nog warm maar wel echt goed dood gemaakt. Ik leg het op het offerblok waar Pipi er niet bij kan en de sperwer wel. En dan verdwijn ik om de natuur wat van haar werk te laten doen.

Wel nieuw dat het mannetje sperwer zo in de achtertuin bezig is. Gewoonlijk is dat het terrein van het vrouwtje.
Misschien is zij dus aan het broeden en mag hij nu aan de rijk gedekte tafel in de achtertuin aanschuiven.

10:00 uur – Grote prooikrans op de grond. Op veilige afstand kijken of de duif op gegeten is. “O, je zit er nog .. Okee ik ben weer weg. Blijf lekker zitten.”
Sperwer was nog niet klaar met het ontbijt.
Ruim een half uur voor een turkse tortel dus.

14:00 uur – Eens goed kijken bij de mussen hoe het nu met hen is. De verhouding mannetjes/vrouwtjes huismussen valt meteen op. Scheef als de toren van Pisa. Ongeveer 30 mannetjes aanwezig en maar 2 vrouwtjes.

Nu kun je dus wel zeggen dat het broedseizoen begonnen is.
Maar er is geen gesleep met nestmateriaal gezien, en het aantal adverterende mannetjes mussen is ongeveer 6 op dit erf. Ik vermoed dus dat er onder de huismussen, wanneer ze een vaste plek hebben, ook heel veel dingen in stilte gebeuren. Zoals vorige jaar bleek dat lang niet alle paringen luidruchtig zijn, maar in volkomen stilte plaats kunnen vinden waarbij ook omringende mannetjes geen kik geven.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.