Huismussen; De Huismus op 10februari2011

Nou, we zijn er hier helemaal klaar voor, hoor.
Ons project “Thermisch tellen op de mussen-slaapplaats”.

Laat Pedak Meettechniek nu maar komen met die prachtige apparatuur waarmee we de slaapplaatsen van de huismussen eens gaan afspeuren.

Want we zitten al heel lang te piekeren van “Ja .. honderden mussen … dat zeggen we nu wel … Maar dat is zo onwaarschijnlijk .. Wie gelooft dat nou. En kun je ze dat kwalijk nemen .. ? Dus hoe toon je aan dat je ‘s zomers honderden huismussen op je erf hebt ?”

‘t Is nu dan wel geen zomer, maar onze schattingen kunnen we toch wel testen.
Om een uur of drie zijn er bijvoorbeeld naar schatting ergens tussen de 60 en 80 individuen. Een deel overnacht elders, vanwege de Kerkuil, zoals op 22 januari duidelijk was geworden.

Maar ergens tegen de 60 zullen er hier ‘s nachts toch wel te vinden zijn. En wie weet kunnen we ook al zien waar de vrouwtjes Huismussen onder de pannen slapen. Want die slapen daar het hele jaar door. Het zijn de mannetjes en de nog ongepaarde vrouwtjes die in de struiken, klimop en bamboe overnachten.

In de buurt van onze “huismus onder de pannen”-periscoop zit er zeker een iedere nacht te pitten.
Die gaan we dus in ieder geval proberen op te sporen, zodat we de periscoop in de goede richting kunnen draaien als dat niet al het geval is. (Want als je haar onder de pannen hoort rommelen en tjielpen is het telkens nog te donker om ook iets te kunnen zien.)

Ik ben heel benieuwd wat we voor ontdekkingen doen met deze apparatuur.
Morgen ochtend eerst de training van Martijn Droog, van Pedak Meettechniek. En dan zullen we er eens stevig tegenaan gaan met onze speurtocht 🙂

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.