Huismussen; De Huismus op 17jan2011

De laatste tijd op het erf een soort flatsen, als reigers ook doen, maar dan veel minder groot. Op plaatsen waarvan bekend is dat de Kerkuil daar vaak te vinden is.
Zal dus waarschijnlijk haar ontlasting zijn.
Ze doet haar engels naam, barn owl, eer aan; zit vaak op schuurdeur namelijk.

Sporen van de Kerkuil.Sporen van de Kerkuil.

Sporen van de Kerkuil.Sporen van de Kerkuil.

De huismussen worden stevig belaagd de afgelopen weken. Denk dat er maar weer eens ingegrepen moet gaan worden om ze weer een eerlijker kans te geven.

Criterium is een beetje aldus: Als de predator geen enkele andere moeite meer hoeft te doen dan langskomen en een mus te plukken of te rapen, dan is het tijd om de mussen weer een stap vooruit te helpen.

Op dit moment is het zo dat de Kerkuil maar in de slaapplaats van de mussen hoeft te klimmen en ze kan er eentje pakken. Want huismussen merken ‘s nachts nauwelijks meer iets van hun omgeving, tenzij er vuurwerk vlak bij af gaat. En geloof het of niet, maar dat de Kerkuil op die manier “jaagt” is nu al twee keer gehoord en vervolgens gezien.

De bamboe ritselt er dan heel kort maar stevig op los. Dan is het 20 seconden stil. En daar komt weer een sprongetje in de bamboe, wat dichter bij, met een hoop geritsel. 20 seconden stilte en hop daar gaat het nog een stukje. Weer stilte en .. en zo voort tot ze boven op een mus zit.
Ontzettend jammer dat we hier geen thermische camera hebben, nog steeds. (We wachter er nog op.) Dan konden we toch een fantastische opnamen maken ..
Hmm … Stichting Kerkuilen Werkgroep eens vragen ?

Dan is het dus toch tijd geworden om de slaapplaatsen van de huismussen beter te gaan beschermen.
Hoe, daar moet ik nog even rustig over nadenken.
Niet zo dat de uilen nergens meer bij kunnen. Maar wel zo dat de mussen een plek hebben waar ze ‘s nachts helemaal veilig zijn.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.