Huismussen; de Huismus op 27mei2009

Lijkt prachtig weer te gaan worden. Valt uiteindelijk wat tegen. Halve dag zon, halve dag bewolking. Temperatuur rond de 15 graden C.

08:30 uur – Alle dieren gevoerd en gedrenkt. Nu ik zelf nog.

Bij rondgang zie ik dat veel van de verschillende soorten luizen, die in de afgelopen week door hun toenemende aantal zichtbaar waren geworden, voor een groot deel verdwenen zijn.
Vermoedelijk door de gaasvliegen en de enorme stortregen.

Zo te zien is er ook weer het een en ander aan “eerstedags mussen“.

Gisteren viel het me op dat ik een groepje jongen kon naderen zonder dat er een volwassen mus alarm gaf.
Dat “klopt niet”.
Dus ik vermoed “weesjes” of de ouders komen niet van dit erf, maar hebben de kinderen hier gedropt; bij de grote groep juvenielen. (En in dat laatste geval klopt het dus heel goed.)

Weesjes ? Of al zelfstandige jongen ?
Weesjes ? Of al zelfstandige jongen ?

09:00 uur – De jonge mussen hebben iets ondekt; met een stuk of 12 tegelijk zitten ze op het grasachtige blad van een lokaal veel voorkomende oranje bloeiende lelie en happen naar iets. Ze doen er behoorlijk wat moeite voor, want het lange blad buigt door en weg van ze als ze er te ver op lopen. Ze rekken en strekken zich voor de lekkernij. Als ik, nadat ze vertrokken zijn, ga kijken zie ik nog 2 miniscule spinnetjes rennen. Nog geen milimeter groot, maar knalgeel. Verder is er niets op te zien, behalve waterdruppels van regen. Een uurtje later zitten er ook kleine vliegjes en wat muggen in.

Ik controleer even de groep “wezen” van gisteren. Ze staan me erg veel toe. Uiteindelijk “tjittert” er een een waarschuwing, en die houdt aan. Een vrouwtje. De oppas van de creche ? Of een toevallig aanwezige moeder met kroost, die en passant het kroost van anderen iets leert over gevaar ?
Duurt lang voordat de laatsten zich laten overtuigen dat ik niet te vertrouwen ben, dus ik help een handje en steek een arm uit om te laten zien dat ik een rare vorm kan worden en niet een bewegend meubel ben. Dat helpt, zonder dat het paniek veroorzaakt.

14:00 uur – Oeps. Ik kom langs de creche .. dat zijn er opeens veel geworden. Allemaal “eerstedags musjes” getuige het bedelen, de donsjes, het gewoon blijven zitten etc. Ik kan ze dan ook vrij goed tellen. Althans in de “creche” boven het snoeihout. (Want er is meer dan een creche, zo te zien.)
Boven het snoeihout zitten er 32. Vlak ernaast nog eens 4 en 3.

De “creche” bij de Liriodendron ga ik niet proberen te tellen. Dat zit te veel tussen het groen en op het dak van de aanbouw van de buren. (Flauwe helling, zwarte pannen (lekker snel warm) en droog aan de voetjes en veertjes.)

Uitgaande van een gemiddeld nest van 5 jongen (om niet al te hoog uit te komen met broedparen) zouden er weer 8 broedparen opgeteld moeten worden, bij de 26 van gisteren.
Dus; 34 Huismus broedparen (and counting tot zaterdag 6 juni).

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.