Huismussen; De Huismus op 11okt2010

17:30 uur – Zon schijnt lekker. Maar het begint kouder te worden deze dagen. Rond de 14 graden Celsius nu.
De mussen hebben op dit moment weer dikke pret met van alles. Veertjes, droog hooi, zand, water, elkaar.

Er zitten een stuk of 8 huismussen op het garagedak.
Twee vrouwtjes mussen wroeten zich onder een van de waterborden op dat dak. Nog steeds bezig met het zoeken van geschikte nestruimtes voor de winter en het komend voorjaar.

De appelen moeten er ook weer aan geloven; volgens de mussen zijn ze rijp genoeg om gegeten te worden. Sommigen proberen op de appel zelf te gaan zitten. Veel te glad. Dat zijn duidelijk eerstejaars mussen 😉 Anderen weten dat je vanaf een tak vlak boven de appel het begin moet maken. En pas als er een gaatje in de schil is dan kun je (als mus) op de appel gaan zitten, want dan heb je pas houvast.
Ze maken er weer schuitjes van; de bovenste helft wordt op gegeten, langs het klokhuis, en dan zo ver mogelijk naar beneden zonder dat ie van de boom valt, en zonder dat de bodem er uit valt.
Eigenlijk toch ook wel weer enorm knap van ze. Zou toch ook al wel een film waard zijn.

Over film geschreven; gisteren waren inderdaad Ansa Fiaz (ir.) en haar man op bezoek. Om de huismussen alvast een beetje te filmen en om toch ook iets van een interview te doen weer. (Vierde keer al dit najaar.)
Nu gaat het dus om de Universiteit Wageningen (WUR).

Er is een landelijke wedstrijd waarbij de school met het winnende onderzoeksproject dit project mag gaan uitvoeren. Het project moet zo veel mogelijk het grote publiek aan spreken. Wageningen wil vliegkunst van dieren en planten bestuderen door mensen in Nederland een highSpeed camera (600 fps) uit te lenen waarmee films gemaakt kunnen worden. Ik had de kolonie Huismussen daarvoor ingetekend bij “Vliegkunstenaars” van de WUR.

Dus voor hun presentatie op 27 oktober, voor de wedstrijdcommissie, wilden ze “het publiek” zelf het woord laten doen voor hun project Vliegkunstenaars.
Vandaar dat ze hier kwamen filmen. Geloof dat Ansa hier wel heel veel interessants gezien heeft. Ze stopte bijna niet meer met filmen. Vooral het zandbaden had haar aardig in z’n greep kreeg ik de indruk.

En v****** als het niet waar is, maar juist bij die filmpjes kwam er wat bijzonders te voorschijn toen de op hoge snelheid opgenomen beelden op normale snelheid afgespeeld werden, en er daardoor een slowmotion effect ontstond:
Mussen blijken met hun pootjes het zand naar achteren onder zich vandaan te trappelen om hun kuiltje dieper te krijgen.
Dat was een heel ontroerend gezicht. Die tengere bleke pootjes zo opeens fel schoppend onder hun pluizige bolle lijfje vandaan te zien komen.

De films worden naar ons opgestuurd. We zetten ze op youTube en DVD.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.