Huismussen; De Huismus op 25sep2010

Vrouwtje Huismus is druk doende haar kopje in de opening van een nestkast te duwen. Een nestkast van een winterkoninkje. Dat op maar net aan 1 meter van de grond hangt. Maar wel helemaal IN de groenblijvende struiken, en nog geen 2 meter van een grote slaapplaats van de kolonie Huismussen, plus nog geen meter afstand van een dak waaronder (vele) andere broedparen dit jaar gezeten hebben.
– Misschien is dit een van de uitzonderingen op de gewenste hoogte van 3 meter van de grond, op voorwaarde dat de kolonie dichtbij is ?
Het invlieg gat is volgens mij veel te klein voor haar. Maar ik zie daar binnen wel grassprietjes bewegen. Alsof er toch een mus in is gekropen.
Foto’s volgen. Filmpje is er ook. Wordt op DVD gezet, zoals deze.

Het nest zwaluwen, dat in de bollenschuur van het bedrijf naast ons nog zat, is nu verdwenen. Althans; de boerenzwaluwen er uit.
Eergisteren vlogen er 3 van de 4, maar nog binnen de “kamer” waar ze uitgebroed waren. Een zat er toen nog in het nest. De ouders, plus wat andere volwassen boerenzwaluwen (oudere jongen van dat jaar ?) vlogen hele dagen buiten rond.
Vandaag was de hele familie gevlogen.
25 september dus.
Vanaf deze dag niet 1 boerenzwaluw meer in de bedrijfsruimten naast ons erf.
Nu kan ik zeggen dat de boerenzwaluwen voor dit jaar vertrokken zijn, om volgend voorjaar pas weer terug te komen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.