Huismussen; De Huismus op 23aug2010

Gisteren de eerste HuismussenPicknick gehad.
Was gezellig. Natuurlijk mussen zat om ons zessen heen. Gelukkig geen regen, maar had wel de dag tevoren al een (niet-waterdichte) partytent op gezet, met een regen-cape er overheen gespannen.
Expres de dag tevoren al, want al zijn de mussen intussen heel wat gewend, het zou onhandig zijn geweest als ik er geen rekening mee had gehouden dat ze de verandering in hun biotoop te groot zouden kunnen vinden.
Had ik de tent pas op gezet wanneer de gasten al bijna kwamen, dan hadden we de kans gehad dat de huismussen en ringmussen zich in de buurt van de tent niet zouden laten zien.

De partytent maakte de tuin op grondNiveau wel nog een stuk donkerder. Dus bij fotograferen waren langere sluitertijden nodig dan een aantal mensen gewend waren in een tuin. Dus bij deze alvast voor de volgende gasten; het IS al een oerwoud hier, dus vrij donker, en met de partytent op (vanwege mogelijk regen) is dat nog wat meer het geval.

Andere feedback was minstens even interessant; “in boekjes lees je dat vogels graag open plekken willen zodat ze goed zicht hebben op wat er rondom gebeurd”.
Kijk, dat soort dingen hoor ik graag. Dan kan ik er even over nadenken hoe dat hier dan precies zit. “Gaat het hier anders ? En hoe anders gaat het dan ? En heeft dat een reden ? ”
Dus, wat Yvonne zei, dat is ook zo. En deze kolonie mussen zit ook inderdaad vaak op allerlei open terreinen rondom dit erf. (Ook op even weinig open terreinen.)
Op dit erf zelf, hebben ze de dekking van alle struiken en bomen hard nodig vanwege de sperwer die hier meerdere keren per dag langs komt, en bij mooi weer zitten ze hoog in de bomen, en gebruiken ze de bovenste lagen van de begroeiing als speelterrein.
Deze kolonie heeft ook uitkijkposten, huismus-mannetjes meestal of altijd (?) die hoog zitten, en de kolonie waarschuwen als er gevaar is.
Ik heb me niet eerder gerealiseerd dat dat de functie is van die verschillende hoogtes in begroeiing op dit erf.

Zal dit verhaal maar eens op het huismussenforum.nl gaan zetten, want het wordt wat te uitgebreid 🙂

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.