Huismussen; De Huismus op 21aug2010

Afgelopen dagen weer het een en ander in de kolonie mee gemaakt.

Zo zijn er al weer twee dode Turkse TortelDuiven geweest; weer “Het Geel”.

Er was een “rolmus”, een musje dat niet op de pootjes kon blijven staan. Misschien een hak van een Kauw in de rug gekregen ? Haar hebben we een nacht rust gegeven, en de volgende dag kon ze zichzelf zo veel beter redden dat we haar weer los hebben gelaten. In het kader van “de rest van de fysiotherapie kun je op eigen kosten regelen” ( 😉 ) Er zijn filmpjes van “voor” en “na”, die gaan we a.s.a.p. uploaden naar youTube.
Het was een schat van een beestje. Werkte ontzettend goed mee. Moest wel opletten dat ze niet te angstig werd. Dat moesten we vermijden en dat is goed gelukt.
Op een gegeven moment was mijn hand het “looprek” waar musje in hing, mijn wijsvinger een soort bezem die verse zaadjes aan de oppervlakte bracht, en musje zelf pikte en pikte en at en at want het beestje had een reuze honger gekregen ! Vandaar dat het haar angst overwon en vanuit mijn hand (als looprek) foerageerde. Dit was aan het einde van de dag dat we haar vonden. De volgende morgen zat ze opeens op stok ! Helemaal “met losse handen” bij wijze van spreken.
! Tussen haakjes; doe dit nooit als de vogelopvang nog open is en die het diertje van je kunnen over nemen ! Het is zelfs verboden een beschermd dier in bezit te houden.

Er was ook een buurman die een foto had gezien van 60 mussen op een dak vlak bij het zijne. Hij kwam daags daarna naar ons toe; de mussen zouden gaten in zijn rietdak maken. Wij hebben geen verstand van rietdaken dus wij zijn daar serieus mee omgegaan. Rietdekkers hebben echter hartelijk gelachen om het verhaal. Volgens hen zijn mussen daar veel te klein voor. Dat kan kloppen want het blijkt te gaan om rietstengels van 1 1/2 tot 2 meter lengte.
De volgende ochtend bleek dat er 3 Kauwen en een Ekster op dat dak aan het riet zaten te plukken. Dat waren de vogelsoorten die de rietdekkers noemden als waarschijnlijker “boosdoeners”.
In wezen mag je blij zijn als vogels je rietdak onder handen nemen, want ze halen er dus het “ongedierte” uit, dat vervolgens niet meer tussen het riet door kan kruipen om in je bed te belanden.
Maar goed; mussen waren het in ieder geval niet.

We hebben ook weer een aantal nieuwe aanmeldingen voor het huismussenNetwerk gekregen.

En we zijn druk bezig geweest een en ander in orde te maken voor de komende huismussenPicknicks.
Ik verheug me er echt op. De meute huismussen lijkt er ook wel op te zitten wachten 🙂

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.