Huismussen; De Huismus op 14aug2010

Voor wie zich af vraagt hoe de voorzitter van Stichting Witte Mus er eigenlijk uit ziet, of beter nog;
hoe een zwerm huismussen er eigenlijk uit ziet:


(Klik op het filmpje en ga dan naar youtube om het filmpje te zien wanneer dat aangeboden wordt.)

Gisteren is RTV-NH bij ons op het erf geweest.
‘s Morgens voor een radio interview en ‘s middags de TV.
We hadden een persberichtje uitgestuurd om te zorgen dat de juveniele huismussen van dit jaar, de jonge aanwas aan huismussen, goed terecht zou komen wanneer ze gaan uitzwermen straks.

Want met een aantal weken gaat de jeugd van dit jaar zich verspreiden over deze provincie en de omringende Provincies. Het zou dan geweldig zijn als al die mensen die graag huismussen willen ontvangen, deze kans niet missen.

VOEDSEL
Het eerste dat nodig is voor ze, is voedsel, in de vorm van zaden. Dat kan een veldje onkruid zijn, of een ingezaaid stukje grassen en granen. Maar het kan ook door, met voersilo’s, zaad voor hen klaar te hangen. Als je ze wilt verleiden bij je te komen wonen, zorg dan voor zeker 8 plekken waar een mus kan zitten eten. Ze kunnen dan rustig eten zonder telkens andere hongerige soortgenoten weg te moeten vechten.
In het voorjaar, vanaf februari, moeten er insecten zijn waarmee ze hun jongen kunnen voeren. Als je bij water in de buurt woont maak je daar een hele goede kans op.
Anders kun je zelf iets doen door even gewoon geen luizen meer te bespuiten met zeepsop, geen sluipwespen meer in te zetten tegen rupsen en meer van dergelijk dingen. Laat de insecten maar eens aan de vogels over. Kost minder, en is ook nog een leuk gezicht wanneer de vogels er hun jongen mee voeren.

NESTGELEGENHEID
Stap twee is nu heel snel plekken maken waar ze eventueel hun nesten zouden mogen maken. Want dit najaar gaan ze al hun plaatsen voor het voorjaar van 2011 uit zoeken.
In principe maken mussen overal hun nesten, maar ze hebben een voorkeur voor dakpannen die niet al te plat liggen. Ook mussenpotten en nestkasten blijken geschikt te zijn. En zelfs bamboe en klimop.
Het goedkoopste is om wat zogeheten “oudhollandse dakpannen” te kopen (op Marktplaats bijvoorbeeld) en de onderste rij van je eigen ongeschikte dakpannen te vervangen door deze oudhollandse pannen.
Je kunt natuurlijk ook zelf een constructie bedenken met deze pannen.
Let bij het aanbrengen ervan op de hoogte, want hun voorkeur gaat uit naar 3 meter of hoger. Dus aan een muur van het huis of op een balkon, biedt de beste kansen.
En zo mogelijk nog belangrijker: zorg dat het niet bij 1 plekje blijft, maar maak er genoeg voor 4 paartjes of nog meer. En maak die plekken redelijk dicht bij elkaar, bijvoorbeeld 1 meter van elkaar vandaar.

En om dit verhaal niet al te lang te maken:
Ga voor meer tips of het stellen van vragen, naar ons huismussenforum.nl.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.