Huismussen; De Huismus op 23jul2010

Boerenzwaluw broedt op 23 juli 2010, op bedrijventerrein naast ons erf.
Boerenzwaluw broedt op 23 juli 2010, op bedrijventerrein naast ons erf.
De gierzwaluwen zijn weg. Toeval ?

06:30 uur – Alarm van boerenzwaluwen en huismussen. Even later gekrijs van een musje dat vastgepakt is. Wel waarschijnlijk dat dat de sperwer is. (Als een mens of kat het doet krijsen ze precies zo, maar die hebben achter geen toegang.)

07:00 uur – Buiten; muggen, muggen en nog eens muggen. Maar lang geen plaag, dat lukt niet meer met alle vogels hier die wel een mug voor ontbijt lusten.
Zo te horen ook weer pas uitgevlogen nesten mezen op het erf te foerageren.

De sperwer blijkt in de verlaten stenen schuur van het bedrijf naast ons te hebben zitten peuzelen. Ze vliegt weg als we daar gaan zoeken of het misschien een uil was geweest. Kan ook een jonge sperwer zijn geweest, daar ging het te snel voor.
Zat nog een broedende boerenzwaluw in een van de aanbouwen.

Bij de huismussen is ook weer het een en ander aan vers grut het nest uit gefladderd vanmorgen. En de ringmussen hebben zich al weer gemeld aan de ontbijt-tafel.

Het ziet er naar uit dat we een stukje grond van het te koop staande bedrijventerrein, naast ons huis, kunnen over nemen. Zou geweldig zijn. Kunnen we misschien een stuk reserveren voor grassen, (on-)kruiden en granen en zo. Voor de verschillende mussen (en andere zaad- en insecten eters).
Of een moerasachtig stukje, zodat de verloren gegane lelievelden van Mantel een heel klein beetje extra gecompenseerd worden voor kikkers en salamanders.
En de droogte in de grond door het zetten van een damwand in de dijk pal voor ons huis.

(Kwelwater moest gestopt worden want dijk kon instabiel worden daardoor. Maar salamanders hebben er op ons erf bijna het onderspit door gedolven omdat er niet meer permanent kwelwater door de dijkteen in de grond van ons erf liep en het dus een stuk droger werd. Nu kost het geld om de salamanders hun plek te laten houden; sproeien.)

19:45 uur – Er moet weer een aardig aantal huismus-nesten uitgevlogen zijn de laatste dagen, want een van de laatste en minst aantrekkelijke slaapplaatsen wordt nu in gebruik genomen. Zelfs terwijl ik kijk hoe het gaat.
Het is de Wilde Wingerd die tegen een 4 meter hoge damwand op geklommen is. Die is maar 1 laag bladeren dik, en dus vrij gevaarlijk om in te overnachten. Maar er zijn zeker 40 mussen die daarin een geschikte slaapplaats zoeken.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.