Huismussen; De Huismus op 21jul2010

We wachten nog op 1 uitslag, maar vermoedelijk is de kolonie Huismussen zonder ernstige kleerscheuren door de uitbraak van Het Geel heen gekomen ..

wo 21juli2010

Beste allemaal,

Er moet nog 1 uitslag komen van 1 gestorven mus, maar het ziet er naar uit dat de Trichomonas Gallinea, het eencellige zweepdiertje dat Het Geel (Trichomoniasis) veroorzaakt, wel heel veel Turkse Tortels heeft gevelt, maar de kolonie Huismussen met rust heeft gelaten.
Hoewel dat laatste natuurlijk erg moeilijk is vast te stellen in zo’n grote groep; je kunt niet zien wie er op de slaapplaats gebleven is, of verzwakt door ziekte misschien ten prooi aan de sperwers viel.

Feit is dat de meute huismussen hier behoorlijk feest aan het vieren is en er springlevend uit ziet. De hele voor en achtertuin gonst en wiebelt van de fladderende en rondspringende huismussen plus enkele ringmussen. (En alle andere vogelsoorten, zoogdieren, etc natuurlijk.)
Sommigen zien er uit als half geplukte kippen (rui) en houden zich het liefst schuil in dichte struiken, anderen komen net hun nest uit vallen en roepen hun “Tjuulp” naar pa en moe hoog vanuit de bomen. Het zijn er inmiddels al heel gauw weer een stuk of 300 of meer. Maar tellen doen we dit jaar niet (te veel werk).

Kortom; het lijkt er op dat huismussen niet zo heel erg vatbaar zijn voor, of dat deze mussen resistent zijn tegen, de Trichomonas Gallinea die Het Geel veroorzaakt.

Voor wie het verhaal niet helemaal heeft kunnen volgen:
http://wittemus.natuurlog.nl/2010/06/29jun2010/

Ik weet zeker dat jullie er net zo blij om zijn als wij. De mussen zelf wisten dat natuurlijk al lang 😉

Vriendelijke groet,

Liset Karman


Stichting Witte Mus.

Dit betekent overigens niet dat we nu afzien van het op een goede manier scheiden van drink- en foerageerplaatsen van (huis-) mussen en (Turkse Tortel-) duiven. Dat project gaat doorgang vinden.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.