Huismussen; De Huismus op 12jul2010

Vader huismus met jong grut hoog in de boom.
Vader huismus met jong grut hoog in de boom.

05:00 uur – Watervogel nummer 5, een eend, is gestorven. Ze is stijf als een plank en ligt helemaal met de hals uitgestrekt, en de poten onder zich gevouwen.
Ze wordt bij de stern in de koeling gelegd.

Vindplaats e.d. op papiertjes erbij.
DWHC bellen. Ja, die zijn ook ge-interesseert in het verrichten van sectie op de beide watervogels.
Miedema ophaaldienst is er rond 09:00 uur al om de kadavers op te halen.

Dierenambulance Hoorn is de zieken op komen halen, zoals beloofd; ruim voor het heetst van de dag. Gelukkig voor de twee zieke eenden.
De woerd is erg warm. Koorts. Ik heb ‘m al een paar keer in het water gehouden om hem af te koelen. De jongen van de dierenAmbu doet hetzelfde voordat de woerd de kooi in gaat. Er worden momenteel veel katten aangereden vertellen de twee vrijwilligers, daar hebben ze het druk mee.

De eend lijkt wat opgeknapt te zijn door de drie keer “spoelen” (vers water in de bek laten lopen en door laten slikken als ze dat nog kan). Ze vecht terug, staat al een beetje op de poten, en probeert zelfs de krat uit te klimmen. Ze is ook lang niet zo warm als de woerd. Zij kan het nog halen.

11:00 uur – Vanmorgen lag er op de Dijksloot nog een blauwe waas verderop, maar intussen stroomt de Dijksloot lekker door ! Ik wist niet dat ze dat voor elkaar konden krijgen.
Je ziet helemaal golfjes richting PWN gaan, terwijl het nog niet waait. Het kabbelt zelfs in de doodlopende sloot op ons erf en dat zegt wat.
Dan moet de kraan van het IJsselmeer flink open gezet zijn door het HHNK.

Nu alleen nog de besmettingsbron vinden. Ergens moet een kadaver liggen waar het botulisme zijn gif in heeft geproduceert en waar vissen en eenden van gesnoept hebben om vervolgens verlamd te raken.
Of misschien hebben ze het al gevonden. ‘t Is tenslotte al bijna middag.

17:00 uur – Toch nog weer een zieke Turkse Tortel. Met een dikke krop en rommelige veren. De nek stijf omhoog gestrekt. Bewegingloos op de ogen na. Alsof alles zeer doet maar het dier je toch in de gaten wil houden. Het beest ziet er uit alsof het nog twee dagen heeft en dan vind ik het ergens als vers kadaver.

Is dit nou overal zo’n ellende, of is dit speciaal in deze omgeving ? Eerst Het Geel, dan Botulisme.. En heeft het dan met de omgeving te maken ? Ik denk dan bv aan al die doodlopende slootjes hier.

Botulisme heerst nu door het hele land. Het Geel misschien ook wel…

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.