Huismussen; De Huismus op 30jun2010

09:00 uur – 1 Ringmus tussen de huismussen. Prachtig ! En wie zegt dat huismussen ringmussen wegjagen ? Dat klopt niet altijd; in dit geval pikt de ringmus net zolang naar een huismus totdat die een sprongetje opzij doet.
Ze hebben reuze honger. Maar ze zijn ook met heel erg veel.

Als je deze dagen voorbij de voerplaats loopt dan wolkt de groep al heel duidelijk telkens een treetje hoger de struik in om buiten je bereik te komen. Het kan niet meer in een hele grote stap want ieder takje is blijkbaar bezet. Dus het moet net als file rijden; wachten tot je voorganger een stap doet en dan kan jij weer en iedereen na jou.

Zo weet je dat het een hele grote groep geworden is. Die toch echt heel snel nu zal gaan uitzwermen. Als je nu één keertje langer dan een halve dag te laat bent met bijvullen van het voer dan gaan ze.

Vervolg op Het Geel op het erf van de kolonie Huismussen van Andijk.

14:00 uur – Twee dode duiven gevonden vandaag. Allebei van meer dan 24 uur geleden gezien de maden er op en de wijze waarop de kadavers uit elkaar probeerden te vallen. Ook zieken. Zeker twee. Zie ons youTube kanaal voor voorbeelden van zieke duiven.
Geen huismussen die zich “under the weather”, oftewel “niet-goed” voelen. (Opgezette veren, apathisch, hijgen.) Wel een jong dat zich liet aanraken, de oogjes opende, even heel raar naar mijn vinger keek en toen vluchtte.

Gisteren nog e-mail aan onze wereld huismussen expert gestuurd in verband met de besmette TTduiven in de kolonie huismussen van Andijk om te horen hoe de besmetting onder zangvogels in Groot Brittannië is verlopen en wat er van bekend is.

De reactie van Denis Summers-Smith kwam bijna onmiddelijk.

Dear Liset

Trichomoniasus is primarily a disease of pigeons and doves, but deaths of House Sparrows, and more particularly of Greenfinches, have been reported.

I think you told me that you had a copy of the File Note ‘Suggested Causes of Urban Sparrow Decline’ that I wrote for the Working Group on Urban Sparrow Decline (WGUS). You refer to this Note in your e-mail and you will see from Section 3.4 that there have been a few reported cases of deaths of House Sparrows in the UK from Trichomoniasus, but I stress the word ‘few’. House Sparrows do not appear to be very susceptible. Dead birds are regularly monitored by Government Organisations in the UK and Greenfinches seem to be the most frequently species (besides pigeons) affected. I have had a few deaths in my garden, but none of House Sparrows.

The problem with a large colony is the greater likelihood of transmission of disease. The only practical thing you can do, if you are not already doing it, is to wash regularly all your feeders, water baths, etc with a broad spectrum biocide (as used by aviculturists). I do this weekly with my bird table, seed feeders, bird bath.

Trichonomiasus tends to occur in hot dry weather, but I am not aware of a severe epidemic with House Sparrows

House Sparrows are more susceptible to Salmonella that is more frequent in cold weather.

These diseases are most likely to affect sick or traumatised birds, though occasionally there have been mass deaths with certain strains of Salmonella, though even then the disease attenuates in time and the resistant individuals soon build up the population once more. Again, the only practical thing you can do is to regularly clean with biocide, though I think that an epidemic of Salmonellosis is unlikely with your birds

No doubt some local aviculturist or pigeon fancier can give you recommendations about the best way to keep things clean in your colony area.

I believe that there is some interest in disease in wild birds at The Institute of Zoology, in The London Zoo. I shall try to find out more and, if possible, give you a name of someone to contact.

Best wishes (and I do really mean it this time)

Denis

Wat wij, Stichting Witte Mus, willen gaan doen is voer en water (drinken en bad) voor de mussen (huis- en ring) helemaal gaan scheiden van de duiven.
Daarvoor moeten we een voerkooi gaan bouwen, zoals we die in het klein al hebben (diameter ongeveer 50 cm), maar dan zo groot dat de waterbaden er ook in kunnen.
Dit zou een kooi moeten zijn van ongeveer 3m breed x 4m lang x 2m hoog, bestaande uit gegalvaniseerde gaasmatten, met een maaswijdte van 5x5cetnimeter.
Mussen en andere kleine zangvogels kunnen daar naar believen in en uit vliegen. Grotere vogels niet.

Het deel van de tuin waar ze momenteel eten en badderen is ongeveer 4 bij 6 bij 3 meter, maar kleiner moet in dit geval echt ook maar kunnen.

Natuurlijk zetten we er buiten wel water neer voor de andere vogels, en houden dat vervolgens heel erg goed schoon.

Voor het bouwen van een dergelijke kooi hebben we materiaal en/of geld nodig. Wie ons daarmee wil bijstaan; heel erg graag !
Zie de website van Stichting Witte Mus voor het gironummer en dergelijken !

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.