Huismussen; de Huismus op 25mei2009

07:30 uur – Opnieuw worden de coniveren afgeschuimd door huismussen die muggen voor hun vanmorgen uitgevlogen kroost verzamelen.
Ouders lijken dat alleen op het nest en de eerste dag na uitvliegen te doen.
Het kroost volgt op de voet. In de loop van de dag gaat het aan vanalles en nog wat zitten plukken en knabbelen. Met name aan jong blad is dat zichtbaar.
Zou kunnen dat dat de manier is waarop ze leren wat er wel en wat er niet eetbaar is.
Ik zie daar voor hen wel een voordeel in; het is een soort snoeien van de struiken die daardoor verder dicht groeien. (Een afgebeten top levert zeker 2 nieuwe twijgjes op.)
En ondanks dat er uiteindelijk veel jongen zijn, lijken ze dat knabbelen maar heel korte tijd na het uitvliegen te doen, en heeft de tuin hier geen enkele schade van.

HuismusJongen die die zelfde dag zijn uitgevlogen herken je aan gedrag en verenkleed. (Zie voorgaande dagen waarop hiervan beschrijvingen zijn gegeven. Ik zal er een “verzamelPagina” van aan gaan leggen, bij dit blog.)

Het enige dat uit de tuin verdwenen is, zijn de gele krokussen 🙂
Maar daar heb ik zelf ook aan mee gewerkt, want ik vond ze lelijk .

Mannetje merel probeert vrouwtje sperwer weg te jagen van de eigen pas uitgevlogen jongen.

08:15 uur – Alle alarmen gaan af in de tuin. (Sperwer natuurlijk.) Merel blijft doorgaan. ff Kijken. O .. hij probeert haar weg te jagen ..
Al snerpend neemt hij duikvluchten vlak over de sperwer heen.
M’n dame krimpt telkens ineen, maar doet geen stap opzij.
Het gaat maar door, het gaat maar door.
Uiteindelijk kiest ze toch eieren voor haar geld en stijgt op. Met buit.

Sperwer vrouwtje komt voor de tweede maal vandaag.
De zelfde dag komt ze nog een keer.

11:30 uur – Al gauw zo’n 70 huismussen rond een van de voerPlaatsen. Valt op dat er maar 1 mannetje zit in een groepje van 20 tot 30 mussen. De rest is vooral “juveniel” (vliegvlug jong dus) en een aantal waaraan ik niet zo snel kan zien of het een vrouwtje is of een jong van dit jaar. (Stil zitten doen ze niet. Alleen de “eersteDags” mussen zitten veel stil. Eerste dag uitgevlogen. De rest in constant in beweging.)

17:30 uur – De huismussen gaan de coniveren weer langs. Ieder takje wordt ge-inspecteerd. Het gaat deze keer niet alleen om muggen, maar ook om gaasvliegen. Weet ik doordat een vrouwtje er een uit haar snavel liet dwarrelen.
Zo te zien zijn er minimaal 3 nestjes vandaag uitgevlogen. Ik zie op een bepaald moment 3 groepjes “pluizenbolletjes” (eersteDagsMussen) om beurten bedelend nu in de top van de ligusterstruik zitten.

Dus nu is het totaal aantal broedparen van huismussen op dit erf en dat van directe buren minimaal 23, and counting tot zaterdag 6 juni.
(Dan zijn er 29 dagen om vanaf 9 mei; de eerste uitgevlogen jongen, en is het dus theoretisch al mogelijk dat de vanaf 7 juni verschenen jongen van een tweede broedsel van dit jaar zijn. Dus mag ik dan de broedparen daar niet meer uit afleiden.)

Vanmiddag zaten er 2 mussen op de weg. Vliegmieren zijn er nog niet, maar de mussen zitten af en toe wel heel erg dicht aan de straat.
Beetje in de gaten houden wat er gaat gebeuren.

Het is al weer een aardig grote groep aan het worden, die ook al weer massaal allerlei “kattenkwaad” uit haalt; ze opereren echt als een zwerm. Mooi gezicht hoor 🙂
Als het mee zit is straks al het graszaad op de dijk rijp.
Dan zie je echt iets moois. Als ze opvliegen.
Sommige mensen hebben daar hele mooie foto’s van. Ik nog niet. Niet geprobeerd. ‘k Ga dat dit jaar maar wel eens doen 🙂

Ben bezig met de foto’s van voorgaande dagen. Nogal een werkje om die RAW-images om te zetten naar iets dat in een digiDoka bewerkt kan worden. Hopelijk kan ik morgen bij elke dag wat foto’s toe voegen.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.