Huismussen; De Huismus op 12mei2010

12:30 uur – De kauwen maken hoorbaar hun eerste slachtoffer onder de jonge huismussen. Als ik buiten kom spartelt het beestje hulpeloos met de vlerkjes over de grond. Een half uur zit ik er mee boven de kachel, zonder het te willen onderzoeken; bang dat dat pijnlijk is. Maar er verbetert niks en er verslechtert niks dus als het weer spartelt geeft ik het wat ruimte. Nu blijkt het de nek omgedraaid te hebben gekregen; het koppie hangt slap en valt alle kanten op.
Zit niets anders op dan alweer een dier naar een ander leven te helpen.
En dan in de tuin leggen zodat anderen het als voedsel kunnen gebruiken.

Maden zullen de eersten zijn. Die op hun beurt weer door jonge huismussen worden gegeten.

= = =


12:30 hours – One can hear the jackdaws making their first victim among the young house sparrows. In coming to the “crime scene” I see the little bird helplessly flapping its wings on the ground. For half an hour I hold it in my hands over a stove to keep it warm. Reluctant to check for wounds, afraid it might hurt the little girl or fellow. But nothing improves, nor does anything get worse, so when it wants to flap its wings again I give it some space. Now I can see that apparently it’s neck has been broken; it’s tiny head hangs down and falls around with the moving of the rest of it’s body. Nothing else to do for me here then to help this young house sparrow to another life.
And then lay it in the garden so others can feed on it.

Maggots will be the first to profit. Maggots that in turn will be eaten by young sparrows again.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.