Huismussen; de Huismus op 23mei2009

Helder weer en al vroeg lekker warm. Dus gauw boven de 18 graden.

Vandaag heb ik veel ander werk dus ik kan het blog nu iets minder bijhouden. Maar ik doe m’n best.

10:00 uur – Alle voer bij gevuld. Ook de experimenten. (Gierst en onkruidzaden.) Ze eten er goed van, maar conclusies trek ik nu nog niet.
Er zijn nog geen graszaden rijp, dus ik voer de huismussen gewoon wat ze vragen.
Muggen eten ze, voor de tweede dag nu, een stuk minder dan de dagen daarvoor (maar een muggenplaag zal er sinds 1998 nooit meer van komen 😉 ).

Weer veel nieuwe mussen uitgevlogen.
Zag zelfs een groepje van drie, dat werden er vijf, en een paar tellen daarna werden het er zeven (!!!) bij elkaar zitten, wachten op voer van de ouders. Geen verzinsel !
‘k Had wel gehoord van “7 eitjes leggen”, maar niet van “zeven musjes uitvliegen”.

Jonge huismussen in de tulpenboom.
Jonge huismussen in de tulpenboom.

En ik zie er regelmatig, nu al 2 of 3 keer, eentje (een nieuweling telkens) waarvan ik denk; wat een rare lange bovensnavel. Maar een P. toont zich pas in de loop van het jaar. Stopt niet of laat met groeien. Althans; bij de P. die ik vorig jaar had was dat zo.

17:40 uur – Hmm. Door al het werken in tuin, garage en schuur zijn de huismussen uitgeweken naar de buren. De sperwer is ook niet geweest, of tenminste; het is niet raak geweest.
Nou . Sorrie. Ik kan dus vandaag op geen enkele manier nog de eersteDags huismusjes tellen, en daarmee het aantal broedparen bepalen dat ik nog bij het aantal van gisteren op moet tellen.
Heel jammer.

Wel vanmiddag, om een uur of 5, een nest spreeuwen een eerste vlucht zien maken. Pal over de sloot.
Hoor ik opeens geplons. Ik denk “dat zal toch niet waaar zijn..”
Gauw schepnet pakken en rondmaaien.
Komt ie onder het eendenloopplankje vandaan.
Dus opgeschept. Kleddernat beestje met ruime gele randen langs de snavel. Helemaal beduust.
‘k Zet ‘m op land in de zon en wacht op pa of ma, wie het ook was.
Maar er komt niemand. Uren lang helemaal niemand. Aan spreeuwen dan.

Spreeuwtje kon nog niet zwemmen.

Dus Flippie gaat in de opvangkooi. Als ze wil eten dan hou ik haar hier om haar met een of hooguit twee dagen weer los te laten. Als ze hier niet eet dan gaat ze morgenochtend naar de vogelopvang (die is alleen ‘s morgens open).
Maar ze eet, gretig ook nog. Dus ik hou haar morgen ook nog hier. Kijken of de ouders haar alsnog komen halen.

19:00 uur – Toen ik na het eten buiten kwam zat het spreeuwtje heel hard te roepen, iedere 6 seconden ofzo. In de verte hoorde ik een andere spreeuw “antwoorden”.
Dus heb ik Flippie uit de kooi op mijn hand gezet. Ze wilde meteen weg, maar landde tegen de schutting aan. Dus pakte ik haar weer en heb haar zo hoog mogelijk op gegooid. Ze vloog in de richting van de spreeuw die antwoordde.

19:30 uur – Ik ben bezig met een van de kleinere vijvers en krijg luchtAlarm om m’n oren. Stil zitten dus. Om me heen 3 witte eenden. Ik voel de luchtstroom opeens alle kanten op gaan en daar is ze weer; mijn dame landt op nog geen meter afstand naast me op de grond.
Niet op het offerblok. Ze kijkt me verschrikt aan, ik kijk haar verschrikt aan, maar het musje in haar klauwen is de enige die daar rede toe heeft.
Een van de drie eenden, ook een vrouwtje, maakt zich groot en stapt op haar af. De sperwerDame springt op, de jonge mus krijst, een paar vleugelslagen en omhoog gaat het. 4 Meter de lucht in op de bollenschuur. Je weet wat er vervolgens gebeurd.

  del.icio.us this!

No Response so far

Comments are closed.

Comment RSS · TrackBack URI