Huismussen; De Huismus op 15maart2010

06:30 uur – Een mannetje huismus begint alvast met adverteren.

Bij huismussen is adverteren het roepen naar vrouwtjes om aandacht voor zijn fantastisch mooie nestplaats, al half gestoffeerd door hem zelf. Meestal zit hij dan binnen een meter of 5 van de plek die hij wil laten bewonderen door een dame van zijn gading. Maar vaak ook heel vlak er bij.

De pluche huismussen die door de Vogelbescherming verkocht worden maken een dergelijk geluid. Er zit een kleine triller in de uitvoering van die “tjiep” namelijk.

09:00 uur – Het adverteren op het erf wordt al duidelijker.
Er zijn nu ook meer mannetjes tegelijk aan het roepen.

10:00 uur – Twee heggemus mannetjes proberen hetzelfde vrouwtje te versieren. Had ik nog niet eerder gezien. Met een heleboel opdraaien van de vleugeltjes doen ze dat. Een beetje als paradijsvogels. (Maar dan bruin.)

Even later twee turkse tortels die de nekken om elkaar heen proberen te draaien en dan opeen bovenop elkaar gaan zitten.

Gisteren de twee knobbelzwanen die op elkaar af dreven met opgezette vleugels, en links rechts links rechts van elkaar keken en toen een hartje maakten van hun halzen en hoofden. Echt waar. Dat is dus geen overgeromantiseerd beeld van knobbelzwanen.

Maar nog geen huismussen horen paren.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.