Huismussen; De Huismus op 09februari2010

Vannacht -4 tot 0 graden Celsius.

09:15 uur – Er zijn twee baltsen tegelijk gaande, op verschillende plekken.

Balts 1:
Een is van een huismus mannetje dat echt danst voor het wijfje. Plus het “ritueel” (?) van naar kop pikken door vrouwtje. Het naar de cloaca pikken gebeurt nu niet, want er is maar 1 mannetje betrokken. Die hoeft dus niet opnieuw haar aandacht te trekken wanneer ze zich heeft afgewend om een ander mannetje een “knauw” (?) te geven.

Balts 2:
Deze balts is door een huismus mannetje dat alleen maar naar de cloaca pikt, waarop het vrouwtje om springt, hij gauw ook weer achter haar springt en weer naar haar cloaca pikt, en zo gaat dat een paar seconden door.
Ook hier is geen tweede mannetje bij. Dit zal dus waarschijnlijk een eerste jaar mannetje zijn die nog niet snapt dat het zou helpen als ie zich van z’n beste kant liet zien. Misschien.

15:00 uur – Groot mussenfeest in de voortuin: Ze hebben de witte pluimen van het Pampasgras ontdekt. Er wordt aan getrokken en geplukt, ze fladderen er mee rond en pakken het van elkaar af. Naderhand blijkt er nergens een pluim terug te vinden te zijn. Het zal dus uiteindelijk toch allemaal ergens in een nest verdwenen zijn, vermoed ik.

15:30 uur – Ons “engeltje”, de mus (man) met de symetrisch verdeelde witte veren aan vleugels en staart, die je pas ziet wanneer hij opvliegt. Ons engeltje heeft een ongeluk gehad.. Zijn staart is verdwenen. Hij hipte zojuist over de grond voor me uit naar de bruidssluier en klom, springend van tak naar tak, hoger en hoger in de plant. Tot ie boven me zat, en buiten bereik van mijn handen; op 2 1/2 of 3 meter dus.
Precies de hoogte waar ze ook slapen, en waar ze ook hun nesten hebben. Althans; op dit erf. Want er zijn erven waar de huismussen het ook aandurven lager te broeden.

Geen idee hoe het kan dat hij zijn staart kwijt is.
Maar ik hoop van harte, voor hem, dat hij niet hoeft te wachten tot de rui (in september) voordat hij zijn staart terug krijgt.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.