Huismussen; De Huismus op 08februari2010

Gezellig met z’n alle stofbadderen. Beetje kibbelen hier, beetje kibbelen daar, hoort er allemaal bij.
httpv://www.youtube.com/watch?v=EKVppxQms4k
Auteursrechten Stichting Witte Mus

NachtTemperaturen zijn tussen 0 en -5 graden geweest.
Er ligt weer overal ijs op.
Drinkwater, vijver, sloten (waren nog niet eens vrij van ijs).
De hele verdere dag heeft het hier 5 graden gevroren.
Maar de huismussen hebben in -toch iedere dag net weer wat grotere- getale dikke pret.

14:30 tot 16:00 uur – Er is bijna ieder kwartier een balts gaande, waarbij meerdere mannetjes zich ermee bemoeien. Telkens een stuk of 4 of 5 mannetjes, en maar een aantal ervan die heel “serieus” hun dansje voor het vrouwtje doen. De andere mannetjes zijn meer aan het “schreeuwen” en onder-haar-staart-pikken.

‘t Vrouwtje heeft wel tijd om ook mij af en toe even te bekijken.

‘t Is vandaag zowiezo een heleboel gekeet van de huismussen. Veel achter elkaar aan jagen, om elkaar heen buitelen, schijnbewegingen maken .. een heel feest weer. Hoewel de zon nu toch niet schijnt.
En het best behoorlijk koud is.

Het eten gaat ook al twee dagen weer behoorlijk hard er door heen.
(Nu word ‘s morgens en ‘s middags alles bij gevuld. In de 2 maanden hiervoor was het ‘s morgens alles vullen en ‘s middags enkele plaatsen nog eens, voor de nacht.)
Maar dat komt omdat de groep nu al weer twee of drie dagen duidelijk aan het groeien is; ze verzamelen zich weer op dit erf.
Dat deden ze vorig jaar ook in de maanden voor het nieuwe broedseizoen.

‘t Zou wel leuk zijn als de huismussen aan mijn aanwezigheid (in de tuin) zo gewend zouden raken dat ze gewoon door gingen met waar ze mee bezig waren. Dat is nu alleen met de baltsen het geval.

Er zijn weer filmpjes van het zandbadderen gemaakt. Deze keer kleiner dan 2 Gig zodat ze naar YouTube ge-upload kunnen worden. Speciaal voor Fem op het huismussenforum.nl . Dat loopt nu.
Dat is een hoopje “speelzand” (fijn) links, naast een hoopje “brekerzand” (grover) rechts, op een terras onder en bij een tafel.
httpv://www.youtube.com/watch?v=w7vkdjT_bUQ
Auteursrechten bij Stichting Witte Mus.

Op de achtergrond hoor je een “sociale balts”. Dat is een balts waar meerdere mannetjes huismussen achter 1 vrouwtjeshuismus aan zitten. Het lijkt er op, zoals hiervoor al staat, dat er daarbij telkens maar enkelen serieus moeite doen (dansen), en de anderen gewoon een beetje aan het dollen zijn (naar het vrouwtje pikken en snel wegglippen).

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.