Huismussen; De Huismus op 19januari2010

12:45 uur – Braam wezen opruimen. Sta even bij de struiken vol huismussen. (Inmiddels alweer rond de 60.) Te kijken naar ze. Mag niet te lang naar 1 mus kijken, want dan worden ze nerveus. Hun geluid veranderd naarmate ik er wat langer sta. Klinkt een beetje als sussen. tuttuttuttuttu. tuttuttuttuttu.
Dan opeens maken ze lawaai als van balts met meerdere betrokkenen. Ik kijk boven me en jawel hoor; 3 mannetjes proberen 1 vrouwtje te bekoren.
Zij zit min of meer klem onder een dakje van olijfWilgBladeren. En de drie mannetjes draaien om haar heen.
Eentje hipt stijf. De ander glipt onder haar door naar haar staart toe en pikt naar haar cloaca. Het vrouwtje springt op en maakt een halve slag om haar as om de pikker een pik terug te verkopen. Die krijgt ie in z’n gezicht, hoewel ze niet doorbijt. Maar evengoed gaat hij gauw stijf staan dansen voor haar.
Nummer twee die de aandacht niet meer heeft pikt nu onder haar staart, en zij springt om om hem er een terug te verkopen. Ook hij krijgt ‘m en ook hij gaat evengoed een dansje doen.
Nummer drie pikt onder haar staart, maar deze glipt weg als ze hem er een terug wil geven en floept weer onder haar door om nog eens onder de staart te pikken. Na dat truukje een aantal keer te hebben gedaan is hij de eerste die weg gaat.
Ze tjilpt vrij hard maar niet streng. En ze vlucht ook niet.
Misschien let ze meer op mij dan op de drie Romeo’s.

Na ongeveer een halve minuut is het weer over. Het tweede mannetje verdwijnt. De derde blijft nog even stijf hippen. Maar het vrouwtje gaat nu ook van deze plaats weg en het laatste mannetje gaat ook maar weer iets anders doen.

Het ging helemaal precies zoals in de boekjes beschreven wordt. 🙂
Behalve dan dat één van de mannetjes telkens meteen onder haar door fladderde om weer achter haar te zijn en niet gepikt te kunnen worden, terwijl hij haar wel weer onder de staart pikte.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.