Huismussen; de Huismus op 20mei2009

08:00 uur – Iedereen gevoerd en vers drinken gegeven. Mussen natuurlijk al lang “uit bed”. Lekker weer; niet te warm nog, maar wel vollop zon. Net rond de 18 graden, of een fractie er boven.

Veel muggen in de coniveren en dus, als je de tuin in loopt, een getjilp uit alle hoeken en gaten, hoogtes en dieptes vandaan.
Ook weer “hovering sparrows”, maar mijn goede objectief is even mee op reis om omgewisseld te worden. Zoals ook al te zien is aan de foto’s van gisteren trouwens.

De sperwer heeft zich door de moedereend-met-6-pullen uiteindelijk toch weg laten jagen, blijkt; er ligt nog een pootje. Alsof ze met het grootste deel van de buit weg gevlogen is, maar niet alles mee kon nemen. Snaveltjes tellen … 3 nu. Op het offerblok zelf. Zal ook nog wel het een en ander weggespoeld zijn met de regen.
‘t Is maar goed dat er zoveel jongen uitvliegen.

09:30 uur – Vogelbescherming over het stadsvogeltelling-project MUS

Een ander voorbeeld is de huismus. Dat het met deze soort bergafwaarts gaat in Nederland is inmiddels bekend. Waar komen nog mussen voor, en waar niet? Zijn er binnen Nederland verschillen tussen steden? Hoe ‘stads’ is de mus eigenlijk nog? We weten het niet echt goed. Pas als een betrouwbaar beeld van de aantallen, de verspreiding en het voorkomen gevormd is, zijn er gerichte beschermingsmaatregelen te nemen voor deze Rode Lijst-soort.

Bij deze is het bestuur uit genodigd om eens te komen kijken wat de groep huismussen op dit erf eventueel voor u kan betekenen.
U kunt daartoe een bericht achter laten via de “no comment” link direct onder deze tekst van 20mei2009.

11:00 uur – De hele jonge musjes zitten regelmatig en masse om de vijver heen. Zo meteen de webcam er eens bij zetten om te zien wat daar zo speciaal is.

Dit zal het toch niet geweest zijn waar de musjes naar zaten te kijken..(verkeerde tijd trouwens op webcam)
Dit zal het toch niet geweest zijn waar de musjes naar zaten te kijken. Verkeerde tijd op de webcam trouwens.
Nu weet je meteen hoe de huismussen hier aan hun witte veertjes komen: Huismussen bekleden hun nest met witte veertjes (en witte pluimen van bv pampasgras). Die rapen ze op dit erf doordat witte eenden elkaar nogal eens bij de staart grijpen.

12:30 uur – Daar is de sperwer dame weer ! Mijn goede camera is nog niet terug, maar verdorie de sperwer vrouw laat me zojuist weer gewoon langs lopen terwijl ze haar prooi plukt .. Straks wordt ze nog tam 😉

Dit voelt nog steeds als een privilege.
Ook als de mussen me toestaan bij ze in de buurt heel stil te zitten, zonder ze te veel met de ogen te volgen. (Daar worden ze nerveus van.)

‘k Heb de mussen geprobeert gerust te stellen door even langs te gaan alsof er niks aan de hand was. Ze zijn nu ook weer aan het tjilpen terwijl de sperwer nog op het offerblok aan het plukken is aan de nieuwe prooi. 15 minuten nu al.
Na 20 minuten is ze opeens weg. Hop naar haar jongen, denk ik zo maar.

15:00 uur – Jonge mus had zich, eerder vandaag, blijkbaar in paniek doodgevlogen tegen een raam. Een van de eenden vond het beestje en ging er heel “hanig” aan staat schudden. Schrok er vervolgens verschrikkelijk van, want de vleugeltjes fladderden door het geschud. Dat had ie niet verwacht ! 🙂

‘k Heb het diertje op “het offerblok” gelegd, in de hoop dat de sperwer het zou komen halen, denkend dat ze haar prooi vergeten was.

16:00 uur – Het dode musje is inderdaad opgehaald. Door wie precies weet ik niet.

20:00 uur – Jippee 🙂 m’n camera met het goede objectief is er !
Heel veel leven rond de voersilo's; het jong bedelt.
Heel veel leven rond de voersilo’s; het jong bedelt.

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.