Huismussen; De Huismus op 22augustus2009

De mussenWereld is behoorlijk afgekoeld na de regens, maar evengoed nog boven de 20 graden celsius en vrijwel onbewolkt.

14:00 uur – Iemand vond de huismussen weinig zichtbaar en dacht aan ziekten. Anderen dachten aan rui => slechter vliegen => zich liever wat meer schuilhouden. (“=>” betekent “daaruit volgt”)

ziekten:
Het Geel heerst wel onder groenlingen, merels en duiven, maar niet onder huismussen. Dus dat is erg onwaarschijnlijk.

rui:
Ben ff gaan checken op een moment dat ze aan het waterBadderen waren. Zou zeggen; rui + natte veren = pas echt niet al te best meer vliegen, vandaar.
De huismussen hadden er geen enkele moeite mee.
Misschien dat ze wat minder dipjes nemen als de veren al niet zo goed zijn, maar dat ze zo in de rui zouden vallen dat ze slecht vliegen heb ik in deze kolonie nog niet gezien.

Het waterBadderen gaat als volgt:
Huismus arriveert bij het water in de zon; kijkt eens goed om zich heen; neemt een slokje; kijkt weer om zich heen; als anderen zich bij hem of haar gevoegd hebben dan neemt ze een snelle dip met wat gespetter; kijkt weer om zich heen; neemt een tweede dip met gespetter, nu samen met wat anderen ; kijkt weer om zich heen; en dit herhaald zich tot ongeveer 6 dipjes met gespetter en dan gaat ze (of hij) als een pijl uit de boog terug de beschuting in. Een ander neemt dan bijna direct de vrij gekomen plaats in.
En zo gaat dat wiel een groot aantal keer rond, met onderbrekingen van alarm voor de sperwer, mij of “spoken”.

Vergeten te kijken of ze, na zich in de struiken te hebben terug getrokken, dan in de schaduw blijft om zich te poetsen, of dat ze zo snel mogelijk een plek in de zon kiest om zich liever daar op te poetsen.
Opdrachtje voor de volgende keer 🙂

  del.icio.us this!

No Response so far »

Comment RSS · TrackBack URI

Say your words

You must be logged in to post a comment.