Archive for December, 2014

Huismussenblog; Het Huismus habitat op 25dec2014

Niet te geloven wat een dorp in een dorp is dit Andijk-oost.
Als je hier niet doet wat bepaalde lui in deze zwaar religieuze goegemeente willen, dan begint het getreiter en de vernielingen weer.

Wij zijn, als Huismusbescherming Nederland, sinds begin december dit jaar bezig met onderzoek op de slaapplaatsen van de huismussen, op ons eigen erf.
Daar zijn 3 belangrijke gezamenlijke slaapplaatsen voor huismussen; 1 in een treurwilg die met Klimop is begroeid, en twee in grote pollen bamboe die als korenschoven bij elkaar zijn gebonden. Zolang die bij elkaar zijn gebonden bieden ze de mussen veiligheid.

Nu hebben er alweer een paar inwoners van Andijk, die blijkbaar hun zin niet kregen ergens mee, het “recht” in eigen hand genomen. Ze hebben de koorden door gesneden waarmee de twee bamboes bij elkaar gehouden werden.

Ik ging begin van de avond, met de thermische camera bij de bamboes zitten om te filmen hoe de mussen zich verzamelen in de bamboe, en zich dan langzaam maar zeker diep in het hart van de bamboe terug trekken om daar te overnachten.

Maar de bamboes wapperden opeens wel vreemd wild uit elkaar. Dus ik voel aan de touwen. Zijn de touwen los. Zit geen spatje spanning meer op. Ik trek er aan. Komt een doorgesneden los eind te voorschijn. Loop ik om de bamboe heen naar de schutting met de buren; hangt daar het andere eind doorgesneden.
Flink opvallend wie de dader is, dus ook nog. En de touwen waren nergens versleten of gerafeld, maar wel op die ene plek helemaal door gesneden. Met een bot mes zo te zien. En die ene plek was ook nog precies aan de kant waar de naaste buren er bij kunnen.

Waar bemoeien die mensen zich toch mee.
Het is MIJN erf en ze hebben er helemaal niets over te vertellen. Of ze hoog of laag springen. Als ik er huismussen een plaats geef, dan is dat aan MIJ en niemand anders.

Maar Andijk is nogal bijbelgordel en dat lijkt alsmaar erger te worden.
Met name de types die vooraan in de traditioneel christelijke, gereformeerde kerk zitten zijn vaak bijzonder intollerant.

Doe je niet wat meneer VooraanInDeKerk wil, dan kun je vernielingen verwachten, honderdrollen voor je deur, valse aangiften, valse getuigenverklaringen, bedreigingen met geweld, uitsluiting uit de gemeenschap (maar wie wil er nog deel uit maken van zo’n zieke troep) en zo nog het een en ander.

Je zou het het best kunnen vergelijken met een moderne versie van de duivel uitdrijven. Als je buren niet jouw zwaar religieuze normen en waarden over willen nemen, dan moeten ze maar weg getreiterd worden. Net als vroeger de duivel uitgedreven werd, en de heksenjachten gehouden werden.

Jammer voor ons en voor hun; we zwemmen niet in het geld en kunnen dus niet meer uit dit dorp vandaan. Dus sorry meneer VooraanInDeKerk, maar u zult er mee moeten leren leven dat er hier een met-de-erfzonde-belaste-EVA rond loopt die het verdomd gebukt te gaan onder die door mannen bedachte flauwe kul.
🙂

De buren zullen zich de ogen wel weer uit het hoofd schamen, maar het spijt me voor ze: Er wordt aangifte gedaan van vernieling van ons eigendom en van habitat van huismussen. Van beschermde habitat dus.

Wat een dorp in een dorp. Dat Andijk-oost. Althans; degenen die zo over het paard getild zijn dat ze menen een ander te mogen dwingen zich aan hun religie te conformeren.
Tssssss.
Misschien moet men de toenemende intollerantie eens in die hoek gaan zoeken. De zwaar religieuzen in het algemeen. Dus OOK de zwaar gereformeerden en de zwaar katholieken.

No comment »

Huismussenblog; Het Huismus habitat op 23dec2014

Er wordt momenteel onderzoek gedaan op het erf van Stichting Witte Mus, Huismusbescherming NL. Dat betekent dat er een aantal camera’s is geplaatst.

Onderzoek naar communal roosts of the House Sparrow.

No comment »

Huismussenblog; Het Huismus habitat op 15dec2014

The hottest spot on a House Sparrow.

Pedak Meettechniek heeft een Optris PI 160 uitgeleend aan ons, Stichting Witte Mus huismusbescherming Nederland. Een Optris is een thermische camera die heel kleine verschillen in temperatuur zichtbaar kan maken.

Een warmtebeeld van een Huismus toont dan de isolerende werking van het verenkleed. Is het kleed compleet en onbeschadigd, dan isoleert het al snel rond de 14 graden Celsius aan warmte. Dat maakt het makkelijker voor een Huismus om te overleven, want minder snel voedsel nodig.

Is een verenkleed beschadigd, bijvoorbeeld door de gezwelletjes van uitwendige aviaire pokken, dan is de vogel dubbel in het nadeel; het is ziek, maar het verliest ook nog sneller warmte doordat het verendek niet meer dicht is en moet dan juist sneller weer iets te eten zien te vinden.

In 1945 ontdekte Charles Kendeigh al dat een Huismus ‘s nachts bij een omgevings-temperatuur van 24 graden Celsius energie gaat verbruiken om zichzelf warm te houden.

Met de warmte beelden van de thermische camera hoef je de dieren nog niet eens te vangen om hun temperaturen tot in de details uit te lezen. Een laser hoef je ook niet op ze te richten. Je kunt ze gewoon met hun eigen leven door laten gaan.

Zo hebben we op ons gemak kunnen meten wat nu de warmste plek is aan het huismus die wakker is en op een stokje geland is, alvorens door te stuiven naar het eten.

Hieronder een filmpje daar van.
De Optris PI160 zoekt automatisch het heetste gebied op het beeld op en zet daar een wit vierkantje neer. Rechtsboven verschijnt de temperatuur in graden Celsius die op die plek gemeten wordt. De afstand van camera tot object kun je ook nog verrekenen als je wilt, maar omdat het om het warmste plekje op het lichaam van een Huismus gaat, maakt het niet uit hoe warm dat dan precies is.

Dit zijn feiten waar je niet achterkomt als je aan zogenaamde balgjes van mussen gaat meten 🙂

Het maakt het wel opeens duidelijk waarom huismussen, en vele andere vogels met hen, met hun kop tussen de veren slapen.

No comment »