Archive for December, 2013

HuismussenBlog; Het Huismus habitat op 24dec2013

En natuurlijk voor iedereen die hier wel eens mee leest, iedereen die ons helpt de huismus te helpen, iedereen die gek is op huismussen, iedereen die ons tipt met onderzoek en ontwikkelingen rond de Huismus, iedereen die de natuur van Nederland wat ruimte gunt en geeft, en iedereen die ons wel wil helpen maar er maar niet aan toe komt:

Hele fijne Feestdagen en een fantastisch 2014 ! Van Stichting Witte Mus huismusbescherming.

= = =

En speciaal voor wie het nog niet begrepen had:

De Huismus redt het niet als de overige natuur niet ook een kans in uw tuin krijgt.
Een kans aan natuur geven betekent, niet alleen af en toe in een natuurgebied een kikker aan de kleinkinderen laten zien, maar ook in uw eigen tuin bepaalde dingen anders doen. Vooral de strakke controle los laten zodat er ruimte komt voor natuurlijk leven.
Denk daarbij aan het toestaan van aanwaaiende kruiden, een vijvertje waar geen filterpomp in staat en waar insecten zich kunnen voortplanten, het groen meer hoogte laten krijgen zodat buurtkatten niet meer zo snel bij de vogels kunnen.
Kortom; wat minder frequent en wat minder rigoureus tuinonderhoud.

De tijd die overblijft kunt u gebruiken om te ontdekken wat er allemaal als vanzelf begint te leven. Geniet er maar van !

No comment »

HuismussenBlog; Het Huismus habitat op 21dec2013

PROJECT HUISMUS HABITAT
Inmiddels is de officiële toezegging van de Dienst Regelingen binnen. De toezegging waarmee we het project HuismusHabitat kunnen gaan financieren.

DOMEINNAAM
De eerste aanschaf hebben we daardoor nu ook kunnen doen en dat is geworden:
Een domeinnaam van waaruit de leerlijn gestart, en de cursus gevolgd kan worden.

Het is de bedoeling dat je die ook met je mobiel zult kunnen gebruiken.
Wie dus op inventarisatieklus is kan, te zijner tijd, met de mobiel gegevens opvragen en invoeren via dit domein.

= = =

DE KOLONIE MUSSEN
Onze kolonie heeft het de afgelopen weken heel erg zwaar gehad. De herfst heeft veel blad van de bomen verwijderd en daarmee is veel dekking verloren gegaan.
Dat is te merken.
De huismussen komen nauwelijks meer aan eten toe, zitten hele uren in dekking, en de Sperwer zit vlak voor hun schuilplaats doodleuk te wachten tot er toch een mus uit de dekking komt. Of tot een groepje mussen uit een subgroep wil invallen om te eten.

Dat is best weer heel interessant, want een dergelijke subgroep wordt met een zeer specifieke roep onthaalt vanuit de schuilplaatsen.
Die zal ik opnemen voor de databank “sparrowSpeak”.
Liefst natuurlijk voordat ik hun schuilProbleem ga helpen oplossen.
Dat wil ik gaan doen door snoeiafval van Klimop als een extra camouflage op te hangen in de kaal geworden struiken. Het lijkt een beetje op het optuigen van een kerstboom.
🙂
Met de bedoeling een soort corridor te hebben, waar de Huismussen doorheen kunnen vliegen van schuilplaats naar voedsel en terug, zonder direct door de sperwer gespot te worden. Even de kansen op overleving voor Huismus en Sperwer (weer) een beetje gelijk trekken.

AFVANGEN VAN (AL TE) NADELIGE EFFECTEN
De habitat is nu eenmaal geen statische omgeving. Dus het doelbewust omkeren van effecten ten nadele van schuilplaatsen (in dit geval door bladverlies) kan net zo goed.

Kan de populatie Huismussen eindelijk weer eens lekker schransen.
🙂

No comment »