Archive for July, 2013

HuismussenBlog; Het Huismus habitat op 28jul2013

Skyport, Schiphol
Melding binnen gekregen dat er, aan het gebouw Skyport te Schiphol, tientallen nesten van huismussen risico liepen, vanwege werkzaamheden aan de gevel. Geen eigen beeldmateriaal van deze persoon gezien. Toch er op uit gegaan.
Geen spijt van gehad.

Gebouw Skyport zonder steigers.

Vindingrijk
Schitterende, hele kleine, buiten levende populatie. Enorm vindingrijk met de omgeving omgaand. Zo aangepast dat de juvenielen zaden van Gierst niet herkenden. Gingen alleen op broodkruimels af. Totdat een adult mannetje de zaden grif begon te eten en een vrouwtje ze aan drie van haar jongen begon te voeren.

Foerageren doen ze voor de MacDonalds, op het plein bij de aankomst/vertrek hallen, buiten.
Ze huppelen, springen en fladderen tussen de koffers en de reizigers door op zoek naar kruimels. Een vrouw vult haar dag met het genieten van ze. Ze leeft van hetzelfde voedsel als de mussen. En van medewerkers ter plaatse die haar wat toe stoppen.
Een voor de vogels, een voor haarzelf, zegt ze.
Vooral de jonge huismussen zitten graag bij haar.

Gebouw Skyport zonder steigers.

Broeden doen de mussen in de dilatatievoegen van het beton van het viaduct, waar de marechaussee de parkeerplaats heeft. Zeven nesten heb ik daar geteld. En in de bakken van de TL-lampen tegen het zelfde plafond.
Ook bij de pinautomaten van P2, op de stalen I-profielen, zitten minstens drie nesten.

Gebouw Skyport zonder steigers.

Gebouw Skyport zonder steigers.

Gebouw Skyport zonder steigers.

Insecten scoren ze van de damwanden waarmee de garage van de marechaussee opgebouwd is. Van sproeier naar sproeier fladderen de vrouwtjes, op zoek naar insecten.

De veilige plek voor het hele jonge grut is in het enige perkje met redelijk hoge bomen dat er is, tegenover de marechausse. Drie of vier zilverberken van een jaar of zes oud, staan daar mooi groen te zijn, met ongeveer 8 bruine donzige kerstballetjes hoog er in. De donzige balletjes worden door vader mus vanaf macDonald bevoorraad met voedsel, en door moeder mus vanaf de bladeren en de sprinklers op de damwanden.

No comment »