Archive for May, 2013

HuismussenBlog; Het Huismus biotoop op 16mei2013

Op 25 februari schreef ik hier op de blog dat het tijd is, de tijd van baltsen en paren bij de Huismussen. Maar niets is minder waar gebleken.

Wat er aan de hand is weet ik niet, ik kan er alleen maar naar raden. Er hadden al lang volop jonge Huismussen moeten zijn en er is … niets. Helemaal NIETS hier rond het erf van Stichting Witte Mus.

Het kan het opgeschroefde maai-beleid en onkruidbeleid rond dit erf zijn. Hierdoor is er schandalig weinig te eten voor wild levende dieren. Om over habitat nog maar te zwijgen.

Wat er anders aan de hand kan zijn, ondanks dat ik gehoopt had dat het mee zou vallen, is de toegenomen werkzaamheid op daken. In voorgaande jaren ging dat om het na-isoleren van daken en het vervangen van dakpannen. Dit jaar gaat het, op veel grotere schaal dan eerder, om het plaatsen van zonnepanelen.
Dat is begonnen op het moment dat het broedseizoen startte; vanaf februari dit jaar (2013). En allemaal met voluit negeren van de Flora en Fauna Wet.
Zelfs de gemeente (Medemblik) is niet van plan de eigen verantwoording te nemen en deze bedrijven op hun plichten jegens beschermde natuur, levend op de daken, te wijzen.
Bijna alsof het in Andijk een aantasting van je woongenot zou zijn wanneer je je aan de Nederlandse wetgeving zou moeten gaan houden.

Hoe het ook zij;
Vandaag, aan het einde van de middag, hoorde ik eindelijk de eerste jonge Huismus op dit erf. Een luid “Tjuulp. Tjuulp” hoor je dan. En na er voorzichtig heen geslenterd te zijn, kon ik zelfs heel even de bedelende vleugeltjes zien.

No comment »

HuismussenBlog; Het Huismus biotoop op 07mei2013

Tussentijdse resultaten van
ZET DE HUISMUS OP DE KAART:

resultaten 4e ronde ZetDeHuismusOpDeKaart

– Bijna 250 deelneemsters en deelnemers
– Ongeveer 350 waarnemingen ingevoerd
– Bijna geen foto’s deze keer, en dat is wel jammer, (maar je kan niet alles hebben)
– en de eerst juvenielen vlogen op 22 april uit in SOEST, en daar zijn WEL foto’s van 🙂

Eerste jonge Huismussen uitgevlogen in Soest.

No comment »