Archive for April, 2013

19apr2013; DOE MEE !

JONGE UITVLIEGENDE HUISMUSSEN

Het is al de tijd dat jonge Huismussen uit kunnen gaan vliegen.
Doe je mee aan Zet de Huismus op de Kaart, dan kun je dus speciaal daar op letten, mocht je dat willen. Hier onder meer informatie.

Lees nog even verder, of
meld je direct hiervoor aan:
AANMELDING ZET DE HUISMUS OP DE KAART

Toen Stichting Witte Mus nog in oprichting was.

= = =

DE 4E RONDE VAN ZET DE HUISMUS OP DE KAART !
Inmiddels gaat ons
PROJECT ZET DE HUISMUS OP DE KAART
de 4e ronde in. Dat is over 2 dagen.

Het kent een EIGEN database op HUISMUS-WAARNEMING.NL
De reden daarvan is dat daarin tot op de dakpan, klimop en schuilstruik nauwkeurig kan worden aangegeven om welke plek het gaat.
Bovendien worden er bij ons geen meldingen van Huismussen uit de validatie gehouden wanneer er geen foto bij zit.

NIEUWE INTERFACE
De interface heeft een metamorphose (of make-over 😉 ) ondergaan, zodat je nu ook op de google satelietkaart kunt aangeven waar je de huismussen gezien hebt. Dus ook op andere adressen dan je eigen adres:

huismus-waarneming invoerportaal

De huismussen van Nederland

Houdt u van huismussen, en zijn ze bij u in de buurt nog te zien ?
Dan kunt u zondag 21 april mee doen met de Nederlandse Huismusbescherming.
We gaan Huismussen zoeken en op de kaart van Nederland zetten met de actie “Zet de Huismus op de Kaart !”
Het wordt al weer de 4e ronde sinds Stichting Witte Mus er in 2012 mee van start ging.

Waarom doen we dat ?
De Huismus is beschermd, dat weet inmiddels bijna iedereen. Nesten, slaapplaatsen en schuilstruiken zijn dat ook. Dat weten veel minder mensen.

Nu blijkt dat het, bij werkzaamheden aan daken en in groen, heel vaak vergeten wordt om voor de aanwezige mussen te zorgen. Meestal is dat omdat men niet wist dat die er leefden. Hierdoor kunnen hele woonwijken, van de ene dag op de andere, opeens al hun huismussen kwijt zijn.
Om dat vóór te zijn is de Nederlandse Huismusbescherming sinds 2012 bezig om te inventariseren waar zich op een bepaalde dag van het jaar nog huismussen bevinden.
De datum voor de vierde ronde van deze actie “Zet de Huismus op de Kaart”, is 21 april 2013.

De gegevens die met uw hulp verzameld worden, zijn door gemeenten, wooncorporaties, projectontwikkelaars, hoveniers en uzelf natuurlijk, kosteloos te raadplegen.

Hoe kunt u mee doen ?
Kijk zondag de 21ste april om 10 uur ‘s morgens, net na Vroege Vogels Radio, 10 minuten lang in uw eigen tuin, in de struiken, op het dak, op uw balkon en zoek naar Huismussen. Schrijf op waar u ze ziet, kijk wat ze doen en schrijf dat er bij.

En dat geeft u aan ons door !
Als u dat hebt staan, dan gaat naar huismus-waarneming.nl en voert u op internet in wat u hebt gezien.
Of, als u dat makkelijker vindt, u haalt dit formulier van internet, vult het in, en stuurt het ons per post, per e-mail of per fax. Wat u maar wilt.

Aan de achterkant ervan staan afbeeldingen van huismussen en vogels die op hen lijken. Het heet De HuismusHerkenningskaart.
U kunt hier mee oefenen om te zien of u een heggenmus ziet, of inderdaad een huismus.

Stichting Witte Mus hoopt uw huismussen op 21 april aan de database van “Zet de Huismus op de Kaart” toe te mogen voegen !

Inschrijven voor toegang tot de gegevens kunt u hier:
contactZetDeHuismus.html

No comment »

Doe mee; Zet de Huismus op de Kaart !

Poster apr 2013 ZdHodK lichtgekleurde versie

No comment »

Landschap Noord Holland wil subsidie correct besteden.

Hmm, ‘t was denk ik een goed idee, dat “Zet de Huismus op de Kaart” van ons, want links en rechts wordt het over genomen.
Zelfs de datum van 21 april blijkt aan te slaan.
(Vlaanderen, LandschapNoordHolland in samenwerking met verschillende gemeenten)

Op zich prachtig, ware het niet dat Landschap Noord Holland het maar EEN keer per gemeente doet, want dan is de (groenEnDoen-)subsidie op. Daarna mogen alle betrokken geraakte inwoners weer zelf uitzoeken waar ze terecht kunnen wanneer er problemen zijn voor Huismussen.
Ja sorry hoor. Ik heb ze gesproken van Landschap Noord Holland, en het was een fijn gesprek, maar ik vind het enorm dom van zo’n organisatie om niet direct verder te denken dan “het enthousiasmeren van nieuwe vrijwilligers” en de subsidie.
Stichting Witte Mus mag het echte beschermingswerk daarna gaan doen ALS we die mensen nog kunnen bereiken. En dan wel [u]zonder[/u] subsidie natuurlijk.

Als je hen vraagt naar het onderdeel “bescherming” dan is het eerst “we hebben een gezamenlijk doel; de Huismus” en laat je ze verder praten dan blijkt dat de Huismus weer het lokkertje is waarmee ze belangstelling trekken, om er vervolgens iets heel anders mee te gaan doen. Het eigenlijke doel is om “nieuwe groen vrijwilligers aan te trekken” voor gemeenten.
In dit geval gaat het om de besteding van subsidie-geld, dat alleen aan een cursus en het aantrekken van nieuwe groen-vrijwilligers besteed mag worden.
Maar uitgerekend voor de Huismus is dan volgens de nieuwsitems juist weer geen cursus nodig.
Geen cursus nodig voor de Huismus
Wervende teksten van gemeente en Landschap Noord Holland.

Dus is de enige reden dat de Huismus genoemd wordt .. Juist .. media aandacht genereren in plaats van beschermingswerk voor de Huismus doen.

Integriteit ? Hoezo ?
Landschap Noord Holland wil de Groen en Doen subsidie correct besteden, zonder zich daarbij te realiseren hoe authentiek betrokken mensen zich bij de Huismus kunnen voelen. Die mensen gaan niet blij zijn wanneer Landschap Noord Holland opeens iets anders voor ze in petto heeft dan waar ze voor kwamen.

Vind je het niet eigenaardig dat de integriteit zo ver te zoeken is dat zelfs goedwillende organisaties niet merken dat ze die met voeten treden ..

Aaibaar en knuffelig, maar de bescherming ervan; forget it.
‘k Heb zo’n gemeente ook gesproken, inmiddels. Het gaat hen er om “mensen via een aaibaar dier zoals de Huismus bij hun omgeving te betrekken”. Tjonge. Het doel heiligt de middelen. De betrokkenheid, die mensen voor de Huismus hebben, gebruiken voor een heel ander doel … Heet dat niet misleiden ? Is dat niet een beetje vals tegenover degenen die er op af komen en echt voor de Huismus gaan ? Neem je die inwoners, als gemeente, niet een beetje in de maling en laat je die niet vervolgens in de kou staan ?
Ik dacht van wel.

No comment »

Een nieuwe blog voor buurt-treiterijen.

Even een kort berichtje voor alle trouwe fans;
Binnen kort gaan hier de berichten over getreiter in de buurt verwijderd worden en zal deze blog weer, lekker, uitsluitend over huismussen en hun habitat gaan.

Wie benieuwd is hoe het met de buurt rond de kolonie Huismussen verder gaat, kan dat voortaan hier buurt BBQ Andijk volgen. Roddel en achterklap gaat het niet worden.

AANPAKKEN
Dat ik het gesar en getreiter niet accepteer moge duidelijk zijn, maar het wordt geen opruiende blog. Er wordt geschreven wat er gebeurd, namen worden niet genoemd, met wat geluk zelfs straatnamen niet, want het gaat om de vormen van sarren en treiteren die bepaalde mensen hun buren aandoen, om wat voor rede dan ook.

En dat er een aflevering van Aanpakkers aan mij besteed is heeft ook zijn invloed op mij; ik deins er dus niet voor terug om ook DIT probleem aan te gaan pakken.

Dat betekent:
Iedereen die, in Andijk of elders in het land, gesard wordt door buren of hun kinderen; meld je op de blog. Ik ga er wat mee doen.
Er zijn al met verschillende organisaties gesprekken gaande om dit probleem te adresseren, maar op z’n minst komt er steun voor je, doordat anderen soortgelijke narigheid mee maken.

buurt BBQ Andijk

No comment »