Archive for September, 2012

HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 23sep2012

Fijne buurt
09:00 uur – Het eerste slachtoffer is al weer gevallen:
Een van de wilde eenden kan opeens de poten niet meer gebruiken.
Die heeft waarschijnlijk een steen op de rug gekregen waardoor ze gedeeltelijk verlamd is geraakt. Dat verzin ik niet: Er zijn weer mensen gezien die zo hard mogelijk met stenen op eenden gooien. Met dank aan de dierenbeulen van Andijk.

No comment »

HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 20sep2012

Zwaluwenfeest
18:00 uur – Kom aanrijden bij huis. Enorm feest in de lucht. Tientallen Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen scheren aan de Dijkweg ter hoogte van “Betonpad”, tussen het dijk-lichaam en de “Dijkgracht”.
Fantastisch gezicht.
Zal iets heel bijzonders gebeurd zijn daar. Vliegmieren misschien ? Nee .. te nat. Geen idee, maar er moet iets geweldigs in de lucht geweest zijn.
Ik schat het aantal op ergens tussen de 40 en 60 zwaluwen. Boeren- en Huis-zwaluwen door elkaar.

Morgenavond nog eens kijken. Vaak zijn die gebeurtenissen van heel erg korte duur en afhankelijk van allerlei toevalligheden. Dus ik denk niet dat het iets wordt, maar we zullen zien.

No comment »

HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 18sep2012

06:30 uur – ‘s Morgens geen kat meer op het erf geweest. Geen sporen. Geen doden of gewonden. Hopelijk is wat er gisteren gebeurde een vergissing geweest.

Staartmezen
14:30 uur – Krekelachtige knetterende geluidjes, een beetje zoals tegen elkaar stuiterende knikkers maken maar dan heel snel, met hoge piepjes er doorheen. Een groepje trekkende Staartmezen komt door de tuin heen. Alle bomen worden gecontroleert. Er is nog genoeg lekkers. Vliegen, sluipwespen, nog meer vliegen, grote vliegen, kleine vliegen, spinnen natuurlijk. Ik zal me eens in de namen gaan verdiepen een keer.

In ieder geval; om 16:02 uur zijn ze er nog. Zoveel is er te eten voor ze. En helemaal niet schuw. Tot binnen een meter van me, kwamen er drie van de .. ? .. 8 ofzo ?

Het moet haast wel een heel erg goed jaar voor de vogels zijn geweest deze keer. Tenzij die insecten heel erg lokaal zo lang en in zulke grote hoeveelheden aanwezig waren dat je ze ‘s avonds nog steeds kunt horen zoemen.

No comment »

HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 17sep2012

06:50 uur – Een stevige klap in de tuin, alsof er iets tegen de voerplaats aan vliegt of springt. Klinkt niet als een kleine vogel of een muis. Een kat miauwt (?). Eenden zitten ge-alarmeerd te kwaken. Ik doe een rondje over het erf.
Tjee. Je kunt er de klok op gelijk zetten. Schrijf je de 16e september dat je gemerkt hebt dat mensen hun katten ‘s nachts binnen houden, en of de duvel er mee speelt moet er prompt iemand in de buurt de kat ‘s nachts alsnog los te laten.
Dus daar staan de katten-sporen weer in de tuin, zijn de potten weer omgegooid, staan eenden in paniek hard te snateren en ligt er midden op het pad een dode Bosmuis.

Bosmuis, dood aangetroffen, sporen van kat er omheen en er op.

Beste buurt-“kattenliefhebber”, je weet inmiddels dat wij, eigenaars van het erf vol met Huismussen en andere wildlevende dieren, geen buurtkatten en buurthonden loslopend op ons erf willen hebben. Dat staat expliciet en uitdrukkelijk verboden vermeld rond ons erf.
De reden: Allebei de huisdier-soorten, en vooral katten, hebben de gewoonte op de mussen te jagen en ze af te maken als ze de kans krijgen. Dat willen we op ons erf niet hebben.
Je weet ook dat jij verantwoordelijk bent voor je huisdier.
Hou dat dier dus uit onze tuin vandaan.

Als je zelf geen geld voor voedsel voor je kat hebt dan moet je geen dieren in huis nemen.
Behoorlijk asociaal om dat beest in onze tuin op de vogels te laten jagen. Vogels waar wij veel moeite voor doen.

Hou de kat dus verder van ons erf weg.
Hoe je het doet zoek je zelf maar uit.
Ik wil het dier hier niet meer zien.
Succes ermee.

– – –

08:15 uur – Weer grote paniek in de tuin. Alle dieren in de stress. Stenen vliegen de tuin in, op het schuurdak. Wat is er gaande ? Iemand gooit stenen naar dieren op ons erf ? Welke imbeciel is hier bezig ! O .. wacht even .. een oude bekende neemt zijn riedeltje maatregelen weer ter hand .. Niet te geloven .. Daar gaan we weer .
Tja .. Daar doe je weinig aan. Zolang mensen zijn jarenlange geroddel en gestook voor zoete koek blijven slikken. En leugens natuurlijk. Want daar doet hij ook ruimschoots aan.

.. ahum .. Ik snap ‘m. Hij probeert weer een ruzie uitlokken. Want anders moet hij met mij gaan praten over de uitvoering van een bepaald bouwproject en dat weigert hij al 1 1/2 jaar te doen.
Zo doet ie dat al wat langer. En dan zegt ie vervolgens dat er burenruzie is.

Nou. Opgelost dus. Dan kan ie lang wachten.
Terug naar de normale zaken.

No comment »

HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 16sep2012.

Huismussen, waar zijn ze nu ?
Geef de Huismussen, de plaats waar je ze ziet, door op huismus-waarneming.nl.

Slaapplaatsen van Huismussen
Gisterenavond rond 19:00 uur in de voortuin. Even kijken waar de Huismussen nu allemaal overnachten.

Het wisselt namelijk met predatie. Als er katten in onze tuin jagen dan overnachten de mussen op andere plekken dan wanneer ze ‘s nachts met rust gelaten worden. Komen er ‘s nachts uilen, dan verplaatsen ze ook hun slaapplek.

De Huismussen lijken behoorlijk laag te durven gaan overnachten. Kan door de drukte zijn, maar meest waarschijnlijk is dat er ‘s nachts geen buurt-katten meer los door onze voor-tuin lopen. Dat is een aangename constatering.

Het langst blijven de Huismussen in de hoge bamboe’s kibbelen. Dat zal dan de meest veilige plek zijn, en daardoor het meest geliefd. (Of, wat ook kan, is dat de bamboes dichter bij het voedsel zijn. Waar tot op het allerlaatst gebruik van wordt gemaakt. Als zo’n late eter dan nog een slaapplaats moet zoeken dan zal die de dichtsbijzijnde wel nemen. Dat kan dus ook een rede zijn waarom het in de bamboe het langst gekibbel is.)

Zwaluwen
Binnen 10 minuten klinkt in de stilte een heel zacht zoemen.
Met de seconde zwelt het aan in sterkte. Ik stomverbaasd. “Nu nog ??”
Goed zoeken naar de wolk, waar zijn ze … Ik hoor ze maar waar zijn ze nu.
Bij de bomen. Rond de bomen hangen ze. Muggen. Nog steeds. Ruim voldoende smikkel 🙂

Vanmorgen om 08:00 uur; Kauwen en meeuwen op de stoppelvelden net buiten het dorp.
09:00 uur; Boerenzwaluwen en Huiszwaluwen zwermen boven het eigen erf. Huismussen komen uit de omgeving en vallen in. In bamboe en struiken. Direct in dekking.

De Huismussen schuimen de coniferen af op insecten. Alles dat nog voldoende levenskracht had vliegt op om zichzelf te redden. Om net boven de begroeiing opgepikt te worden door de twee soorten zwaluwen. Korte staarten met witte buiken, en lange staarten met een wat donkerder silhouet. Twee verschillende kwetterende geluiden. Een aantal keer duikt er een Boerenzwaluw achter een Huiszwaluw aan. Lijkt op een aanval. Zo van “Uit mijn weg jij. Ik wil eten.”
Dit moet haast wel een jaar zijn dat de zwaluwen hun aantallen een beetje hebben kunnen herstellen van de ruige winter die we begin dit jaar opeens nog kregen.

‘s Morgens dus. Ongeveer 2 uur na zonsOpgang.
Een zien wat ik ervan kan filmen binnenkort.

No comment »

HuismussenBlog Huismussen; Het Huismus biotoop op 15sep2012; geef je waarnemingen door.

Blij …

Zit vanmorgen “Vogels” te lezen van VBN. Stukje van Vincent Bijlo.
Begint en eindigd met “mussen”, dus ik benieuwd.
Gaat het hele verhaal over kippen.
O nee, toch niet … Hee .. er is een “professor Verveer” met een “leerstoel” (hoogleraar) aan de “universiteit van Bunnik” (zal een afdeling van een universiteit zijn) die veel onderzoek heeft gedaan naar “het paargedrag van de mus”.
Even goegelen om te zien of die onderzoeken op te vragen zijn. Mooie toevoegingen voor de HuismussenOnderzoek website.
Hmm …
Geen “universiteit van Bunnik” of afdeling in Bunnik.
Geen “professor Verveer” met leerstoel of onderzoek naar “mussen” (Huis- en Ringmussen) .
Geen “onderzoek naar paargedrag” van Huis- of Ringmussen van deze professor.

Wie is dan die “Vincent Bijlo” die het VBN-blad met verzinsels vult ..
Ehhh ….
Cabaretier.
En columnist.
Onder anderen.

Hou maar op dus.
Blij met een dooie mus.
😉

Maar wel weer leuke hits bij Google Scolar.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 10sept2012; geef je waarnemingen door.

06:40 uur – het Winterkoninkje zit al uitgebreid te zingen.
De zon moet om 07:06 uur op komen. De eerste mussen zouden dus ook al wakker moeten zijn, maar ik hoor of zie ze nog niet.

06:56 uur – De eerste Huismus laat zich horen op de voerplaats. Op de slaapplaatsen is al een hele massa wakker. Dat zal zo weer een stormloop worden op het voedsel.. O nee. Ze gaan altijd ‘s morgens eerst alle coniferen langs om de insecten op te pikken. Dat vinden ze toch het allerlekkerst, lijkt het. Want daar doen de Huismussen behoorlijk wat moeite voor.

No comment »