Archive for May, 2012

Huismussen; Het Huismus biotoop op 28mei2012

Zeven kleine huismussen die zaten op een tak ..
Gisteren, om een uur of 9 ‘s avonds, een nest jonge huismussen kunnen fotograferen dat klaar was voor de nacht. Toen bestond het uit 7 jongen.
Zie 27mei2012.

De nestplaats was klaarblijkelijk veilig geweest, want de volgende ochtend waren de jonge mussen er bijna als de eersten bij om samen met vader en moeder de voerplaats op te komen.

Nog 3 van de 7 jongen over, na 1 dag.

In de loop van vandaag vele keren het alarm van “levensbedreigend gevaar” (laden duurt een paar seconden) gehoord in de kolonie. Twee keer gehoord dat het na een stilte werd gevolgd door een krijsen van pijn en schrik van een jonge huismus. Prooikrans aan getroffen van een vogeltje met nog veel donsachtige veren, en een snavel van een vorm zoals je van een heggenmus verwacht. Hoeft niet allemaal van hetzelfde vogeltje te zijn. Eind van de dag ook de sperwer man op het “offerblok” zien plukken aan een huismus.
Al met al heel waarschijnlijk dat de sperwer een aantal van de jonge huismussen heeft gevangen en gegeten c.q. weg gebracht naar de eigen jongen.

Verder vandaag geen nieuwe groepjes jonge huismussen zien verschijnen.

.. toen waren er nog maar drie.
Vanavond om 21:15 zaten op de zelfde plaats weer jonge huismussen, klaar voor de nacht. Nou ja; ze zijn 1 takje opgeschoven. De slaaptak is nu linksboven in beeld.
In een cirkel van 2m radius geen andere groepjes jonge huismussen te zien.
Het moesten daardoor wel dezelfde jonge mussen zijn.

Nu waren het er nog 3.

Sombere geluiden
Zo komen we dit jaar helemaal nergens.
Dit was de eerste groep jonge huismussen dit jaar die gezond was EN een mooi aantal had. De eerste groepen van dit jaar waren duidelijk niet sterk, met hongerstrepen in de veren en een algemeen rommelig verenkleed. Bovendien waren de groepen klein. 3 jongen, 2 jongen. Laatst eindelijk 5 gezonde jongen.
Nu dan 7 pittige grutjes van huismussen en daar is dan, na de allereerste dag al, weer meer dan de helft van “verdwenen”.

Zo krijgen we dit jaar hier geen groep huismussen die groot genoeg is om weer uit te zwermen naar delen waar mensen op ze zitten te wachten .. Met voersilo’s, onkruidvelden, neststenen, vogelvides, katten aan de lijn, en wat al niet.
๐Ÿ™
Ik ben niet pessimistisch van aard en er is nog tijd voor verbetering, dat wel, maar voor nu ziet het er niet goed uit.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 27mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

21:00 uur – Sproeier op het dak van de garage aan gezet. Dat is een sectorSproeier. Die maakt in 1 keer een cirkel van 15 meter radius nat, omdat ie zo hoog staat. Dat is bijna de hele achtertuin, met 1 sproeier. Dat schiet nog eens op.
๐Ÿ™‚

In het voorbijgaan kom ik 6 grutjes, jonge huismussen, tegen. Hoog in de ligusterstruik, 2 1/2 tot 3 meter hoog. Die struik was van de winter helemaal kaal, en loopt nu op de vreemdste plekken opeens weer uit. Allemaal mooie frisse heldergroene blaadjes.

De zes grutjes zien eruit alsof ze vandaag pas uitgevlogen zijn. ( Erg korte vleugels en staart. Beetje beduusd naar me zitten kijken.) En de liguster is de eerste slaapplaats waar naar uitgeweken wordt door jonge huismussen. Zag er geen volwassen huismussen bij, maar denk dat die toch niet heel ver zijn. Misschien onder de dakpannen vlakbij.
Kan nu geen foto’s meer maken; sproeier moet even een paar uurtjes z’n gang kunnen gaan.

De grutjes zitten precies aan de buitenste rand van wat de sproeier kan bereiken. Zullen ze wel een klein stukje opschuiven. Of wie weet vinden ze het lekker, zo’n douche.

Even wezen checken of alles goed gaat met ze.
Het blijken er 7 te zijn. Allemaal even weinig volgroeid, en dicht tegen elkaar aan gepropt. Dus waarschijnlijk wel allemaal uit 1 nest. Mooi aantal. Heel mooi zelfs.
En het gaat prima met ze.

Nest van 7 jonge huismussen heeft 3 meter hoog in de liguster de slaapPlaats gevonden.
Nest van 7 jonge huismussen heeft 3 meter hoog in de liguster de slaapPlaats gevonden.
Truste grutjes.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 26mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

05:00 uur – Een mannetje Huismus roept al weer om een vrouwtje. Vanuit de Viburnum Tinus in de voortuin. Hij is de enige die te horen is. Alle andere huismussen moeten nog wakker worden.

05:30 uur – Er zijn meer huismussen hoorbaar wakker, nu.

05:45 uur – De eerste Huismus, een mannetje, komt de voerplaats op. Niet lang daarna verschijnt een vrouw huismus met jongen in haar kielzog. Opvallend. Ze is daar al een aantal dagen mee bezig … In voorgaande jaren namen de vrouwen daar absoluut niet de tijd voor. Die gingen onmiddelijk door met een volgend legsel, terwijl de mannen de zorg voor het grut verder op zich namen. ( Tijd zat tussen het paren door ) .. Een aanpassing aan de grootte van de kolonie ? Omstandigheden niet voldoende gunstig voor een volgend stel jongen ? Welke omstandigheden dan ? Man kwijt ? Nestplaats kwijt ?
Kan van alles zijn, behalve het voedsel.
Insecten zijn er sinds begin mei in een enorme overvloed, zaden zijn altijd beschikbaar op de voerplaats indien de omgeving niets te bieden heeft.

Maar zelfs de omgeving begint ergens op te lijken. De dijk staat barstens vol grassen en enkele kruiden, en nog niet gemaaid. Geweldig !
Nu hopen dat het lang genoeg mag blijven tot het ook rijp is en door de pietjes en andere dieren als voedselbron gebruikt kan worden.

Vrouwtje huismus neemt opvallend lang de tijd voor haar jongen.Vrouwtje huismus neemt opvallend lang de tijd voor haar jongen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 25mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Verschillende huismussen zijn nu al weer in de rui. Eind mei al. De aantallen uitvliegende jongen zijn nog niet eens behoorlijk op gang gekomen.

Er staan nu 2 Axis camera’s gericht op de zelfde plek op de voerplaats. Allebei op 1 van de silo’s met paddyRijst.
Als er dan een film van de opnamen gemaakt moet worden kun je een situatie vanuit verschillende camera standpunten laten zien. Dat kon zo maar eens een stuk meer duidelijkheid geven in wat er zich feitelijk allemaal afspeelt.
Ik hoop zo het probleem van de beschadigde snavelhulsen te kunnen vinden.

Kapotte snavelhuls. Hoe kan dat ? En hoe ernstig is een dergelijke wond ?
Een dode uit 2011 met een kapotte snavelhuls. Wat is de oorzaak ? En hoe ernstig is een dergelijke wond ?

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 24mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Update ZetDeHuismusOpDeKaart april 2012:

SlideShow van zetDeHuismusOpDeKaart foto's, ingestuurd door meer dan 100 mensen.
SlideShow van zetDeHuismusOpDeKaart foto’s.

Er hebben meer dan honderd mensen mee gedaan deze eerste ronde van Zet de huismus op de kaart, van 15 april 2012.
De komende ronde zal op 19 augustus plaats vinden.

Iedereen kan zich hier voor aanmelden.
Het gaat er om op zondag 19 augustus vanaf 10 uur ‘s morgens 10 minuten lang te kijken of er huismussen op je erf zijn.
Maak als het even kan ook foto’s van de plaatsen waar ze zich op dat moment bevinden !

Over het waarom kun je hier meer lezen.
Zet de Huismus op de Kaart.

Vooral de nieuwsbrief geeft duidelijk het probleem weer.
Deze kun je downloaden en rondsturen naar iedereen van wie je denkt dat die interesse heeft en zou willen mee helpen kijken, op zondag de 19e augustus.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 21mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

11:30 uur – in de voortuin een korte pauze houden.
Meteen eens zien wat daar dan allemaal leeft.

4 .. 5 … 6 ? .. gierzwaluwen. Alleen boven deze tuin.
Hebben we iets moois voor elkaar met de coniferen, muggen en gierzwaluwen ?
schrieeschrieeschrieee en *floep*. Weg gierzwaluw.
Ging dat nou ons dak in ?
Pauze om, border in, verdekt opstellen en kijken of er ergens een gierzwaluw tevoorschijn komt. 3 minuten later *krabbelkrabbelfloep* gierzwaluw onder dakpan vandaan, kijkt me recht aan zowat, op de vleugels en weg. 1 minuut later *krabbelFloep*. 2e gierzwaluw landt op pan, krabbelt naar binnen en is weg. Op de plaats waar de 1e net vertrok.

Nu weg hier. Voordat ze merken dat er een paar gevaarlijk grote ogen (vergeleken bij een gierzwaluw) de ingang in de gaten houdt.

Dat is een andere plek, een ander ingang, dan voorgaande jaren.
Donkerbruin vermoeden dat de kolonie gierzwaluwen zich verplaatst of uitbreidt naar ons dak.
‘k Ga de “film”-camera er op zetten. Misschien wel allebei; de 5D markII en de CASIO slowMotion camera.


SlowMotion beelden. Zonder geluid.

– – –

Ik moet trouwens dan nu gaan opletten hoe het de huismussen onder de dakpannen vergaat. En er zal vervangende / extra woonruimte moeten worden aangeboden. Want als er om een nest geknokt moet worden wint een gierzwaluw van een huismus.

. . . Ik heb het nog niet geschreven of er ligt een kleine jonge vogel op de grond, onder de gefilmde plek op het dak. Helemaal kaal nog, op wat pluizen na, en zo jong dat ik niet kan zien van welke vogel dat is. Behalve zangvogel vanwege de gepunte snavel.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 20mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Merelnest nummer 2 verloren
10:00 uur – vreemd alarm van oostelijke zijde van het huis, de plek waar de kolonie Huismussen vrijwel altijd zit, zolang die nog niet te groot is geworden met allemaal jongen die uitgevlogen zijn.

Merelnest kapot op de grond gevonden.

Blijkt een nest van een merel tegen het hek te liggen.
2 eitjes er in. “Vernield” denk ik. Kauw heeft het regelmatig op ze gemunt, dus misschien dit ook.
Bij beter kijken zijn ze wel keurig rondom open gebroken eigenlijk. Eentje wat slordig. Daar zet ik 2 duimnagels tussen en open de eierschalen. Er zit een volgroeid jong in, met een ronde wond precies waar de schaal wat rommelig open was. Lijkt van een snavel, zo’n rond wondje van 2 mm. Voor een klein pietje als dit een reusachtige wond. Ze is 3 cm lang schat ik.
Nou, dan maar even terug naar waar ik het nest vond. Want dan gaat dit maar op het SOVON-nestkaarten onderzoek mee.

Merelnest kapot op de grond gevonden.

Daar ligt nog een eitje waarvan de schaal open is. Het jong aan het kopje een beetje aangevreten. Moet er dus allemaal niet zo lang liggen, maar alles is wel koud en dood. Kou schijnt een zachte dood te zijn. Een sterven dat langzaam en ongemerkt je bewustzijn neemt en je dan voor goed in slaap brengt. Een van de meest kalme manieren van sterven. (Voor degenen die een vondst als deze moeilijk te verdragen vinden.)

Nog even beter kijken en er ligt iets rose met geel.
Het eerste grutje dat uit het ei was gekomen.
Het bekje vol vliegen-eitjes. Dat kan binnen een uur gebeuren.
Heel jammer voor dit merel paar.

Het is de tweede broedpoging van merels, dit jaar, die afgebroken wordt op dit erf. ( Er zijn hier 2 paren. 1 in de voortuin en 1 in de achtertuin.)
Een andere broedpoging was succesvol; 2 jongen. Ik heb de indruk dat er daar nog 1 van leeft.

foto’s volgen.
Mede voor de SOVON, want die lijken van merels nog niet veel nestLeeftijd-foto’s te hebben.

Toch vreemd dat vliegen de kans krijgen er eitjes op te leggen.
Zou bijna zeggen dat degene die het nest aan viel dus geen interesse had om de eitjes of de jongen te eten.
Het andere merelpaar misschien .. ?

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 19mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Eindelijk
09:30 uur – eindelijk is er een nestje huismussen uitgevlogen dat wat groter is dan maar 1 of 2 grutjes. Deze zien er ook goed gezond uit. Geen twijfel over hongerstrepen in de veren, of dergelijke tekenen-van-een-te-kort-aan-het-juiste-voedsel (= zachte kleine insecten, idem larven en andere zachte kleine geleedpotigen) tijdens het opgroeien in het nest.

Gezonde jonge huismus, 2e van een nest van 5.
Dit is nummer 2 uit een nest van 5 gezond uitziende, pittige jonge huismussen.

Scroll even naar beneden op de blog, naar 4 mei, en je ziet dat 17 of 18 dagen terug de eerste echte wolken insecten te voorschijn kwamen. Een maand later dan toen we hier 15 jaar geleden kwamen wonen, als ik me niet vergis.

14 tot 16 dagen is de periode dat jonge huismussen op het nest gevoerd worden.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 18mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Karate met duivenVleugels
Berichtje tussendoor. Wel gaaf.
Je hoort hier regelmatig geklapper van vleugels in de hoge coniferen. Zijn dan duiven. Die iets onduidelijks doen. Is het nou vechten ? Of wat moet dat nou toch voorstellen …
Altijd zaten er te veel takken en groen voor om te kunnen zien wat er gebeurde.
Tot vandaag.
Nu zaten er 2 houtduiven op een kale tak.
Naast elkaar, maar ook naar elkaar toe gedraaid.
1 hief de vleugel en gaf een slag naar de borst van de ander, met de vleugel horizontaal.
De ander reageerde direct met een soortgelijke slag naar de kop van de 1. En zo ging dat heen en weer.
Het deed aan karate denken.
Geen van beiden gaf een centimeter toe.
Gewoon zo, pats klets(meteen terug die mep). Volgende poging pats klets. Gelijk de klap gekaatst. Nog een keer dan, pats klets. En dat ging maar door. Heel serieus.
Zo serieus dat ik bijna niet durfde te lachen.
๐Ÿ™‚

Belse huismussen
Anyways.
Terug naar de mussen.
Gisteren eind van de middag telefoon uit Belgiรซ.
De ouders komen niet meer naar het nest huismussen, hoe lang kan ik dit nog aanzien voordat ik in moet grijpen als ik de jongen wil redden.
Weet van volwassen dieren dat die bij ongeveer 10graden Celsius 24 uur zonder voedsel kunnen leven. Kan afhankelijk van gewicht langer of korter zijn. Weet het niet van jongen.
Dus als we van volwassen dieren uitgaan zou u ongeveer tot morgenmiddag 2 uur hebben voordat het echt kritiek wordt voor de jongen. Of korter misschien.
En wat dan als ik ze onder het dak vandaan zou halen ?
Als ze nog heel jong zijn kunnen ze heel erg aanhankelijk worden. Dat is veel werk. Maar u denkt dat ze al een week of 2 uit het nest zijn .. Dan zijn ze bijna zover om uit te vliegen. Ik schat nog een dag of 5 en dan zijn ze uitgevlogen en kunnen ze zelf hun eten al vinden.

Vanmorgen in de e-mail;
Ben toch het dak maar op gegaan want de nacht ging vallen. De jongen waren nog naakt, dus veel jonger dan gedacht.
Gaan ze nu hechten aan me, want dat wil ik liever niet.
Als ze allemaal in leven kunnen worden gehouden (hoeveel zijn het er eigenlijk?) dan kunnen ze meer aan elkaar hebben en niet zo van u afhankelijk worden. Wat moeten ze eten, door gegeven wat “IJsvogeltje” beproeft heeft.
We gaan hopen dat het helemaal perfect gaat. Goed contact houden met Tom in Belgiรซ.

Gelijk maar “IJsvogeltje” uitgenodigd in het musMensenNetwerk. Die heeft ervaring met kleine mussen groot brengen. Tom heeft zelf al eens kale jonge duiven gezond groot weten te krijgen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 12mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Update inventarisatie Zet de huismus op de kaart:
En nog altijd komen er nieuwe aanmeldingen binnen. We zijn begonnen de nieuwe formulieren en nieuwsbrief te versturen.

Wie nog verblijfplaatsen van huismussen wil melden; heel graag. Maak dan een foto van locatie-met-huismussen-er-in en zet er datum, tijd en locatie bij. (Locatie kan middels postcode&huisnummer.) Dit kan per e-mail aan ons toe gestuurd worden.
Meer informatie is te vinden op Zet De Huismus Op De Kaart

– โ€“ –

Video van een van de jongen van het derde of vierde nest dat hier uit gevlogen is:

Je kunt hier een jong zien dat net vanmorgen is uitgevlogen. Dat is te zien aan het gedrag.
Als ze een dag langer hier zijn, dan weten ze zelf de weg naar de gierst en andere zaden. Hoewel ze dan ook nog wel eens willen bedelen als mama of papa huismus in beeld komt.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 11mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Nog een Hoera-bericht:

Alerte bewoners van Tuindorp doen stadsdeelraad Amsterdam oost een stap terug nemen.
De stadsdeelraad was te makkelijk met de mogelijke aanwezige huismussen in 1 van de wijken die gerenoveerd moest worden. Had er niemand opgelet, dan zou dat kunnen hebben betekend dat huismussen in Amsterdam alweer meer nestgelegenheid kwijt zouden zijn geraakt.
Maar bewoners letten er WEL op en hebben bezwaar gemaakt tegen deze slordigheid. Dat bezwaar is gehonoreerd.
Dat betekent dat Stadsdeel Amsterdam Oost eerst moet laten onderzoeken hoe het met de beschermde dieren in dat deel van de stad zit, voordat de planning van de ruimtelijke ingrepen verder kan.
Niet dat dat een probleem is, want de verkoop van huizen ligt landelijk al bijna helemaal stil.

Heerlijk om te zien dat er mensen zijn die dit gewoon voor de huismussen over hebben. Dikke pluim voor die bewoners !

Lees het artikel hier: Hoe slordigheid met huismussen de ruimtelijke ontwikkeling in Amsterdam-Oost stillegt

Zit je zelf met zo’n zaak, en woon je in Amsterdam of er vlak bij ? De advocaat van de bewoners was mr. A. Franken van Bloemendaal.

Lees de uitspraak hier: zaaknummer 201106397/1/T1/R1

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 10mei2012; Zet de Huismus op de kaart !

Meneer Phee
10:40 uur – JAHOE !!! Meneer Phee is er nog !!!! Zojuist op de webcam gespot ! De witte mus van vorig jaar ๐Ÿ™‚ De Phaeo huismus man. Gelukkig maar dat hij er nog is. Die is dus ergens anders in het dorp gaan wonen, maar komt nu toch wel weer even hier langs.
Als ik hem was zou ik ook ergens anders gaan wonen.
Hier zijn veel te veel predatoren op en rond het erf.

Wat geweldig om hem weer te zien. ๐Ÿ™‚

Jonge huismussen op de voerplaats

11:00 uur – Nu gaan we het beleven, Jan en Martien (die beiden in het bijzonder aan dit project hebben bijgedragen):
Er zitten pas uitgevlogen jonge huismussen op de voerplaats. Nu gaan we mee maken dat de jongen er straks per ongeluk achter komen dat de voerplaats 100% veilig is voor ze.
Als zij dat een keer weten en zodoende aan de anderen getoond hebben, dan gaat het leven zich verplaatsen naar de voerplaats. Dan zijn ze veel beter te volgen dan in de struiken en bamboe, in het half duister.

Hopelijk wordt het dan ook op een gegeven moment mogelijk dat je er als mens tussen mag gaan zitten en de huismussen hun levens dan gewoon voortzetten. Of wie weet jou er bij betrekken.
๐Ÿ™‚

No comment »