Archive for December, 2011

Huismussen; Het Huismus biotoop op 31dec2011

De soortenstandaard Huismus is door de Dienst Regelingen, onderdeel van de Dienst Landelijk Gebied, onderdeel van ministerie van EL&I, opgesteld en vrij gegeven voor gebruik bij mitigerende maatregelen.

De bedoeling is dat de Soortenstandaard Huismus voldoende handvatten biedt om bouwbedrijven, hoveniers, woningbouwverenigingen, gemeenten en particulieren de gelegenheid te geven zonder overtredingen van de F&F wet met huismussen en hun verblijfplaatsen om te gaan.

Bij deze uitgave zijn wij niet betrokken geweest; de Dienst Landelijk Gebied was jammer genoeg nog niet op de hoogte van onze ervaring met en kennis van huismussen en hun biotoop, en onze doelstelling als stichting Witte Mus. Men heeft wel gedaan wat mogelijk was om een belangrijke omissie alsnog in te vullen; de slaapplaatsen van de mannetjes, juvenielen en ongepaarde vrouwtjes.

Petje af voor deze krachttoer, want feitelijk was de hele tekst al sinds oktober vastgesteld.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 30dec2011

Daar doen we het voor!
Wat een prachtig gebaar.
Kijk dan wat we vandaag in de bus vonden. 🙂

Wat een mooi gebaar.
Kadootje van de mussen, zoals je ook wel eens van de Sint een kadootje krijgt. 🙂

Dank je wel mussies !
En graag gedaan !

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 27dec2011

Opstaan en slapengaan
08:42 uur – huismus goed in beeld op video, terwijl ze zit te eten van het witzaad. Op de achtergrond en in de omgeving is dan al allerlei mussen-leven in gang gezet.
08:48 uur – zonsopgang.

No comment »

Fijne Feestdagen allemaal

2012greetings

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 24dec2011

Opstaan en slapen gaan
08:15 uur – Op de slaapPlaats klinkt zacht 1 schreeuw van een Huismus.
08:18 uur – Er klinken meer mussenGeluiden. De meute wordt wakker. Op audio.
08:34 uur – Een deel van de meute zit aan het ontbijt. Op video.
08:47 uur – Zonsopkomst over Andijk.

– – –

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 23dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 9 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 10 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 762 cm Hg. (“veranderlijk”)
humiditeit: 49 %
wind: geen.

10 graden Celsius, zacht en iets druilerig weer. Af en toe druppelt het uit de wolken.

– – –

Opstaan en slapen gaan
08:24 uur – Opeens zijn de huismussen op de slaapPlaats wakker. Een mus krijst alsof er pijn is. Vermoedelijk probeert die ene mus door de meute heen bij het eten te komen en protesteren sommige daartegen door te happen naar hem of haar. Met een krijs als gevolg.

2 minuten later worden er meer en meer huismussen wakker.
Maar zonsOpgang is pas om 08:46 uur. Ze zijn dus een half uur voor zonsopgang al “uit de veren”.

Huismussen aan het voer voordat de zon op is gekomen.

08:36 uur, nog altijd 10 minuten voor zon-op, video en foto’s van de mussen met heleboel bij het voer.

Stervende zwaan
Gisteren weer paniek. Dat overkomt me wanneer er een dier niet goed is en ik niet weet of die ziek is of dood. Meestal omdat ik er niet snel genoeg bij kan om te zien wat er aan de hand is.
Deze keer lag er een zwaan vreemd in het water. Eergisteren had ik hem nog achter in de sloot ontmoet, samen met zijn vrouwtje.
Ik kreeg onze eigen boot niet zo snel los dus ben naar buren verderop gegaan waar de zwaan lag. Van dichterbij kunnen zien. Maar hij bewoog niet meer.
Bootje van 1 van hen mogen lenen voor de oversteek naar de dode. Bleek nog niet zo lang gestorven te zijn. Ogen waren nog goed en stonden wijd open. De bek ook. Hij was dus niet in zijn slaap gestorven. Maar zijn kop zat wel in de vleugels gestoken, hoewel onderste boven. Dat had het dier dus niet zelf gedaan.
Hals was al wat stijf, en lichaam koud (in het water gaat dat snel).
Zijn vrouwtje leek al afscheid te hebben genomen; ze klaagde niet. En ze draaide ook niet om hem heen.

Ik heb geen idee wat er gebeurd is. Wel die dag heel veel gespatter in het water gehoord. Dat ik dacht dat dat wat woest ging allemaal. Maar ben niet gaan kijken. Hoewel het wel de halve dag telkens opnieuw gebeurde. Ik dacht badderende eenden. Maar misschien was er wel een gevecht tussen zwanen gaande. Er was een tweede paar op het veld.
Of misschien had iemand deze zwaan gevangen en was die hem aan het uitputten tot het dier verdronk, of een rotje naar hem toe gegooid dat hij door geslikt had.

Hoe dan ook; de zwaan is gestorven en ik voel me onprettig dat ik niet eerder ben gaan kijken wat er aan de hand was, terwijl ik wel uit de geluiden had opgemaakt dat er buiten mogelijk iets niet goed ging.

Gemeente ambtenaar
Twee ambtenaren van de buitendienst komen de dode zojuist op halen.
“Hoe is die gestorven ?”
“Geen idee. Ik heb wel achter een tijd geplons gehoord. Dat er misschien gevochten werd. Maar dat weet ik niet. Ik weet niet of zwanen onderling vechten.”
“O dus het is wel een natuurlijke dood geweest.”
“Dat zou ik niet zo snel durven zeggen. Eergisteren kwam hij nog gezond bij ons op bezoek. En van de ene dag op de andere is hij dood.”

De zwaan kan wel gevangen zijn geweest in een val, vervolgens uitgeput en verdronken, toen losgemaakt uit de val en de kop onder de veren gestoken zodat het leek of hij sliep.
Wat “in zijn slaap gestorven” tegen spreekt is namelijk dat zijn vleugels af hingen en zijn ogen wijd open stonden. Daaraan was te zien dat hij niet vanzelf is dood gegaan en waarschijnlijk gevochten heeft voordat hij stierf. Dat dan toch de kop onder de veren gestoken zat maakt het verdacht. Bovendien stond zijn snavel open alsof hij naar adem had gehapt en zat zijn kop ondersteboven onder de veren. Dat doet een zwaan niet zo, als die gaat rusten. Dat liet een dierenarts ons in maart van dit jaar zien toen er een zwaan ziek was. Waarschijnlijk dit zelfde mannetje. Want hij was wat gewend geraakt aan mensen.

Maar zo gaat dat dus.
Een dierenarts durft geen uitlatingen te doen ondanks zijn of haar gedegen opleiding, maar een gemeente ambtenaar is er heel vlot mee klaar; het is een natuurlijke dood geweest.
Een DWHC moet onderzoek doen met diverse kweken voordat ze een “meest waarschijnlijke” doodsoorzaak geven, en nog altijd geen 100%, maar een gemeente ambtenaar in Medemblik/Andijk gaat gewoon af op de vindplaats en een omschrijving en trekt onmiddellijk de conclusie “natuurlijke dood”.

In ieder geval is het wel duidelijk geworden dat er in Noord Holland iets gaande is met de knobbelzwanen. Gemeenten ambtenaren informeren heel nadrukkelijk naar de mogelijke doodsoorzaak. Want ze vinden ook zwanen zomaar op straat liggend, vertelde 1 van de twee mensen. En van dit ophalen hebben ze een spoed gemaakt.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 22dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 6 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 9 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 762 cm Hg. (“veranderlijk”)
humiditeit: 49 %
wind: geen.

9 graden Celsius en het is wat druilerig weer.

– – –

Opstaan en slapen gaan
08:29 uur – De eerste huismussen laten zich horen op de slaapPlaats. De zon komt pas om 08:46 uur op. Ze zijn dus 17 minuten voor de zon wakker aan het worden.
Om 08:36 uur wordt er al behoorlijk druk getjielpt.
Nog steeds 10 minuten voor zon-op.
08:39 uur laat een Turkse Tortel duif zich horen. Enigszins lenteAchtige roep.

Zo laat zijn huismussen niet op. Wat algemeen wel wordt aan genomen. Misschien wordt er gedacht dat aanHetOntbijtAanschuiven direct na het opstaan gebeurd.
Dat de meute aan het ontbijt zit laat nog wel even op zich wachten. Half uur ongeveer.
Hoewel er nu (08:44 uur) al druk rond gefladderd wordt.

Dat is te horen via de microfoon die in de voerPlaats ligt en direct met de boxen van een laptop in de zitkamer is verbonden. Daar vandaan kun je precies horen wat er op en rond de voerplaats gebeurd.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 19dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 2 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 6 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 760 cm Hg. (“veranderlijk”)
humiditeit: 49 %
wind: geen.

4 graden Celsius maar de zon schijnt.

– – –

Veilig foerageren; de corridor
Vandaag maar eens de oversteek van bamboe naar (nieuwe) voerPlaats veiliger maken voor de mussen om te gebruiken.

‘t Is een oversteek van 2 meter. Maar levensgevaarlijk voor ze. Vanwege de sperwers.

Het sperwer-paar dat op dit erf jaagt is helemaal ingespeeld op de inrichting van deze tuin.
Ze weten blindelings te vinden waar ze moeten vliegen, met een jezusVaart en op het laatste moment de klauwen gestrekt voor zich, om een huismus te pakken te nemen.

Op het gehoor
Ze zitten daarvoor op gehoorafstand te wachten tot de mussen zich weer veilig genoeg voelen om te voorschijn te komen.
Dat kan best 50 m zijn want het vlakke land draagt geluid ver, de bollenschuur van het buurbedrijf echoot alle geluid en versterkt dat ook nog, en daar nog boven op hebben vogels een heel scherp gehoor.

Zijn de huismussen te voorschijn gekomen en hebben ze hun leven hervat, met gekwetter, badderen, eten, sjansen enzovoort, dan laten de sperwers zich door de wind hoog in de boom van de takken op tillen, draaien ze een bocht om vaart te maken, en scheuren ze als een razende dwars door de groep mussen heen.
Het gekrijst van degene die gepakt is hoor je vaak niet eens. Die reageert namelijk eerst beduust. En pas dan komt de doodskreet.
Dan is de sperwer al weer buiten gehoorsafstand. Althans; gehoorsafstand van mensen. De mussen horen dondersgoed wat er gebeurd. Gebeurd is.

OversteekPlaats
Daar gaan we dus vandaag weer wat verandering in aanbrengen. Om de kansen voor de huismussen weer te verbeteren. Want als dit zo doorgaat eten ze veel te lang te weinig, verzwakken ze, en vallen er straks weer doden waar de sperwer ook niets aan heeft. Magere pietjes en nog aas ook. Aas eet ze zonder meer niet. Tenzij ze het daar zelf heeft neer gelegd. (Je weet wel; prooi gevangen, gedood, gestoord door iets of iemand, en gevlucht, maar dan later toch terug komen om de prooi, dan aas geworden, op te eten.)
Dat dit zo door blijft gaan, zoals hierboven beschreven, is dus voor beide partijen niet goed. De kolonie komt daarmee in gevaar. En daarmee dan dus ook het sperwerpaar zelf.

Vandaag wordt de kolonie huismussen dus middels een ingreep geholpen met overleven.

Verspreidende sperwers
Het gevolg zal waarschijnlijk uiteindelijk zijn dat het sperwer-jong, of de -jongen, van dit jaar verdreven worden om hun eigen territorium te gaan zoeken.
Hopelijk gaat het ze lukken om een goede eigen plek te vinden. Maar daar haken wij, huismusbescherming, af en mag roofvogelbescherming het over nemen. Net zolang als het nodig is om de natuur in Nederland te ondersteunen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 18dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 5 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 8 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 756 cm Hg. (“regen-wind” <= “veranderlijk”) humiditeit: 51 % wind: redelijk waaiend. Ik schat windkracht 4 of 5 5 graden Celsius maar de zon schijnt ! Fantastisch. - – - HighSpeed / SlowMotion
Bezig met uitpuzzelen van werking van een Olympus iSpeedHS.
Kan op HD kwaliteit 2000 frames per seconde aan.
Minder zwaar geschut dan de Phantom, maar toch ook wel heel aardig 🙂
Helaas zit er niet in de transportKoffer wat er nodig is om je opnamen te kunnen bewerken. Dus maar even een bijdrage geleverd aan de documentatie rond deze machine.
Checklist van de inhoud en een foutenLog gemaakt.
Misschien mogen we het apparaat dan met de kerstvakantie nog eens lenen. En dan compleet, met software bijvoorbeeld.

Gisteren samen met Marjan D bezig geweest met iets soortgelijks; de gemaakte filmpjes, van de Phantom v710, uitzoeken en de interessante stukken markeren. Dat deed Marjan terwijl ik de films vervolgens probeerde te editten. Mijn deel van het werk lukte niet zo. De van de zomer aangekochte versie van QuickTime Pro bleek een update te hebben gehad (automatisch .. ) waardoor de al betaalde versie niet meer werkte. Wat je ook probeerde.

Moet dus de nieuwe versie gaan registreren en betalen.
Nare praktijken zijn dat. De oude QT-pro (6) was prima. Maar die is automatisch overschreven door de nieuwe.

Zodra de door Marjan uitgezochte filmpjes geknipt en geplakt zijn zet ik het online bij youTube. Waar je nu ook al het een en ander aan slowMotion films van ons kunt zien trouwens.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 16dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 5 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 6 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 733 cm Hg. (“veel regen” => “storm”)
humiditeit: 52 %
wind: stevig waaiend. Ik schat windkracht 5 of 6.

Het is nu 5 graden Celsius buiten en het regent veel. Precies wat de kwikBarometer aan geeft.

– – –

In Rotterdam zijn zieke Tortels Gevonden. Lijkt Het Geel te zijn.
Lees maar op het huismussenforum.nl . Ik moet nu eerst voor de dieren zorgen. Waar de mussies ondanks de vele regen toch heel erg verschrikkelijk graag een kans zouden willen hebben om in het bad te gaan. (De sperwers beletten dat een beetje (boel). )

 

Alarm huismus in SparrowSpeak geluidenDataBase
In 1941 beschreef Daanje een huismussen Alarm, waarvan wij jaren lang gedacht hebben dat onze kolonie dat alarm helemaal zelf ontwikkeld had. Het werd hier, in Andijk, namelijk pas vanaf 2008 gebruikt; toen de kolonie zo groot was geworden dat het gebruikelijke alarm niet meer boven hun eigen drukke zang uit kwam.
Het is nu aan de SparrowSpeak dataBase toe gevoegd.

In een filmpje van 2009 klinkt het ook, maar minder duidelijk. Je hebt daar wel leuk de beelden er ook nog bij.

One minute in the life of a House Sparrow
YouTube werkt op deze blog nog niet dus de link moet gebruikt worden. Antiek, maar ja.

 

Collectief geheugen bij de huismus ?
Sinds we met het onderzoeksArchief van Kees Heij aan het inscannen zijn, komen we allerlei interessants tegen. Waaronder dus het artikel uit 1941 van Daanje; “Über das Verhalten des Haussperlings (Passer d. domesticus (L.))”.
Daarin schrijft hij over een alarm dat ging van “krüü”, en dat drie keer.
Dat leek wel heel erg op ons “pruupruupruu” alarm.
Het kan bijna niet anders of ons “pruu” is wat Daanje in 1941 omschrijft met “krüü”.

Zouden huismussen een collectief geheugen hebben..

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 14dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 6 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 8 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 743 cm Hg. (“regen-wind” => “veel regen”)
humiditeit: 52 %
wind: redelijk rustig.

Onrust in de bomen
Het is nu 6 graden Celsius. De barometerstand belooft heel heftig weer. Als ik dat zo bekijk gaan we vandaag windkracht 9 waarschijnlijk wel halen.
Eigenaardig dat het stormglas minder onstuimig weer voorziet. Die is toch niet op een stormachtige dag gevuld, dacht ik.
De wind is nog redelijk rustig. Boomtoppen zwaaien wel op hoogtes van 4 meter. Bij echt kalm weer zit de onrust nog hoger in de boom.

11:00 uur; de zon schijnt. Niks storm of regen. En de luchtdrukMeters geven nog altijd aan dat het flink mis kan gaan vandaag.

– – –

Spreeuwen slaapplaats
08:00 uur – Alles is nog bijna helemaal donker buiten.
In de hoge coniferen is het getik en geklik te horen van spreeuwen. Fijn dat zij in die coniferen hun slaapplaats hebben gevonden. Jammer genoeg heb ik hier nauwelijks eten voor ze. Alleen zaden, maar daar kunnen zij niet van leven.

– – –

Het Geel bij huismussen in Zwolle ?
Eergisteren weer eens contact gezocht met Leslie uit Zwolle. Vanwege geruchten dat er in Zwolle huismussen besmet zouden zijn met Het Geel.
Het schijnt dat het DWHC bij autopsie sporen van Het Geel heeft aangetroffen in 3 dood gevonden huismussen uit Zwolle.

De kolonie waarin dit plaats zou vinden is waarschijnlijk in het algemeen fysiek niet zo heel sterk. Hetgeen zichtbaar is op toevallig gemaakte foto’s van een “witte huismus”, waarbij twee verschillende vinders vertelden dat dergelijke huismussen daar vaker voorkomen, om nooit meer terug gezien te worden.

Jonge huismus in slechte conditie.
Foto: Jan van Dijk, Zwolle.
Jonge huismus van mei 2011, met kleurafwijking door slechte conditie. Gevangen in verband met een ring-project.
(Beoordeling conditie huismus door Hein van Grouw)

Jonge huismus in slechte conditie.
Foto: Jan van Dijk, Zwolle. Jonge huismus van mei 2011.

De oorzaak van de slechte conditie van de vogels op de foto’s is nog niet bekend. Ook niet of de hele huismussen kolonie ter plaatse een slechte conditie heeft.

Hopelijk krijgen we vandaag wat meer informatie over de bevindingen van het DWHC.

Bij ons eigen ziektenMonitoring project “Het Geel en de Huismus”, van 2010 zijn huismussen echter in geen enkel geval besmet geraakt met Trichomonas Gallinae, ondanks zeer veelvuldig contact met Turkse Tortel duiven die bij tientallen aan Het Geel stierven.

Zou interessant zijn uit te zoeken waarom de huismussen er in Zwolle wel aan zouden overlijden. In Groot Brittannië leek een algemeen slechte gezondheid van de huismus er aan ten grondslag te liggen.

No comment »

Huismussen; Het Huismus biotoop op 12dec2011

09:00 uur

weersOmstandigheden:
temp min: 5 graden C (in de afgelopen 24 uur)
temp max: 7 graden C (in de afgelopen 24 uur)
luchtdruk: 751 cm Hg. (“regen-wind” <= “veranderlijk”) humiditeit: 51 % wind: Geen. Het is nu 7 graden Celsius. Open lucht. Blauw. Weinig wolken. Wel "waterkoud". Zoals vlak voordat het gaat hagelen. - – - Merel en roodborst
Ben even in de voerPlaats. Om me heen komen de vogels massaal te voorschijn. Allerlei soorten.
Ook roodborst. Die lijkt op de vlucht. Zoekt eten, kijkt op en springt dan gauw weg.
Even later zie ik een vrouw merel achter de roodborst verschijnen. Inderdaad; achter de roodborst aan. Alsof die alle voer voor haar neus op zou eten.
Roodborst ook niet gek; die komt de voerplaats in. Heeft merel-vrouw het nakijken, want die kan niet door 5x5cm gaas. Wel door de deur, maar dat is om. Ze is al wel eens uitgebreid binnen geweest. Dus ze kan het leren.

Roodborst zit nu te “tikken”. Dat geluid dat ze maken, alsof ze ergens op tikken. Of twee munten langs elkaar schuiven.

No comment »